h1

E3 2010

16 kesäkuun, 2010

E3 2010
Wiki

Lyhyesti: E3 myy tuubaa torvessa, nyt myös 3D:nä

Elossa ollaan! Pari viime viikkoa on ankan osalta vierähtänyt erään pikkutapahtuman säätämisen merkeissä, mutta nyt kesä voi virallisesti alkaa. Mikä parempi keino juhlistaakaan tätä vapauden tunnetta kuin seurata tämän vuoden Electronic Entertainment Expon eli E3:n tarjontaa livestreamin välityksellä? Muutaman julkaisijan omakohtaiset pressitilaisuudet ovat vielä edessä, mutta Microsoftin, Sonyn ja Nintendon vetäistyä jo omansa alta voi olla hyvä sauma tehdä ympäripyöreästi selkoa käteen jääneestä matskusta. Jonkinlaisena etukästeisviitteenä voi tosin sanoa, että summa summarumin lausahdus on muunnos legendaarisesta irc-gallerian yhteisön nimestä ”Mopo-Sport myy paskaa paketissa”, ja se kuvaakin jossain määrin kokonaisvaltaista fiilistä tämän vuoden antia kohtaan.

Microsoftin suurimmat paukut oli tällä kertaa varattu Kinectin (ent. Project Natal) buustaamiseen. Erilaiset motion sensorit ovat tulleet jäädäkseen, ei siitä pääse yli eikä ympäri, joten nähtäväksi taitaa jäädä vain villejä arvuutteluja kuinka nopeasti niiden oikeaa (?) potentiaalia päästään hyödyntämään yhdentekevien partypelien ulospuskemisen sijaan. Launch-pelien lista pelaa yllätyksettömän varman päälle tässä mielessä, ja kyynisesti voisikin ajatella tämän kaltaisten gimmick-osioiden relevanttiuden tulevan ajankohtaiseksi ehkä joskus muutaman vuoden päästä, jos silloinkaan. Odotellessa voikin pelata vaikka ZUMBA PARTYA ei saatanan saatana tai kääntyä suosiolla ecksbawksin muiden tulokkaiden suuntaan, jotka… jotka… hetkinen, mitkä tulokkaat? Halo Reachin betan hakkaaminen on ollut monella jo täydessä vauhdissa ajat sitten, Mölynöö steppaili paikalle promoamaan Fable III:sta ja tulevaisuus on täynnä WATERMELON: THE GAMEa, kiitos Kojiman ja kavereiden. Mitä helvettiä tässä nyt tapahtui?

Ankan ilme oli vähintään näkemisen arvoinen, kun tämä tajusi että seuraavan illan Nintendon pressi vetäisi Microsoftiin verrattuna 6-0 jopa pelkällä vanhojen lisenssien rahastamisella. Uusia nimikkeitä Nintendolta tuntuu edelleen löytyvän yhtä paljon kuin FFXIII:n tarinasta aukkoja, mutta tästä huolimatta esimerkiksi Donkey Kong Returns, Metroid Toinen Ämmä, Epic Mickey sekä varsinkin Kirby’s Epic Yarn onnistuivat vangitsemaan mielenkiinnon ihan kiitettävästi jo tässä vaiheessa. Skyward Sword -Zeldan promo puolestaan levisi reisille sekä teknisten ongelmien että yleisen kömpelyyden vuoksi, eikä edes Miyamoton engrish onnistunut vakuuttamaan ketään pelin innovatiivisuudesta itsekontrolloitavine bumerangiklooneineen. Vähintään yhtä unettava oli loputtomalta tuntunut Nintendo 3DS -puffi, joka ei käytännössä kertonut katsojille mitään konkreettista laitteen toimintakyvystä; vaikka 3D-efektiä olisi lähes mahdotonta demota ruudulla, jonkinlainen realistinen simulaatio olisi auttanut hahmottamaan laitteen suorituskykyä. 3DS:lle lupailtu Kid Icarus: Uprising tosin näytti aika pirun hienolta käsikonsolipeliksi, joten eiköhän uusimmasta DS-tulokkaasta ainakin paukkuja löytyne. 3D-faktorin mullistavuudesta anka taas ei menisi täysin takuuseen vielä näin höttöisin perustein – varsinkin kun jälkikäteiskommenttien mukaan 3D-efekti pelittää hyvin samalla tavoin kuin ennen vanhaan muropakettien takaa löytyvissä illuusiokuvissa, eli keskittämällä katseen tiukasti yhteen paikkaan kerrallaan. Aika näyttää.

Motion sensoreista ja 3D-pelleilystä päästiin nauttimaan myös Sonyn puolella heti alkuunsa, mikä saikin ankan julistamaan koko tämänvuotisen E3:n olevan kuin yksi iso Avatar-elokuva: hittona 3D:tä, ei lainkaan sisältöä. Onneksi Sony Sports Resort Sports Championshipin kaltaiset tuubat lensivät aikanaan nurkkaan ja Kevin Butlerin keuhkoaminen pelaamisesta jumalana alkoi kuulostaa muultakin kuin sarkastiselta vitsiltä jossain PSP:n Valkyrie Profilen ja unlockattavien partojen välillä. Konferenssin paras trollihetki vieri kuitenkin ruudulle Portal 2:n myötä, eikä katsoja voinutkaan hetkeen muuta mylviä kuin GAAAAAABE, GAAAAAAABE tuijotellessaan suhteellisen asialliselta näyttävää promopätkää. Valve trollan a++. Square-Enix puolestaan tuntuu mieltyneen ajatukseen julkaista MMO joka kolmannen Final Fantasyn välein, mikä ei toisaalta ole lainkaan huono ajatus ottaen huomioon lafkan viimeaikainen kyvyttömyys kehitellä kasassa pysyviä juonikuvioita. Paljon PS3-exclusivea kehissä, ja vaikka aivan vielä ei tee mieli painella kauppaan mustaa grilliä ostamaan, täytyy myöntää Sonyn vetäneen tänä vuonna pisimmän korren koko E3:sta monipuolisuudellaan.

Portal 2:n lisäksi vahvimmin mieleen jäi Kirby’s Epic Yarn (eeppinen oli selkeästi E3:n tämän vuoden sana), koska lapsuus kutsuu jne. Kokonaisuutena E3 jätti kuitenkin aika kylmäksi, liikaa 3D-fäppimistä ja laitetuubaa, jotka vielä tässä vaiheessa saavat enemmän epäluuloiseksi kuin innostuneeksi ominaisuuksiensa puolesta. Ylipäätään koko vallalla oleva 3D-villitys on jättänyt ankan varsin skeptiseksi, sillä parin leffateatterivisiitin (ja nimenomaan 3D-muotoon tehtaillun rainan) jälkeen teoriassa ruudulta puskevat kuvat eivät ole tuoneet itse katselukokemukseen mitään ylimääräistä (joissain tapauksissa jopa päinvastoin, kiitos painavien ja kömpelöiden 3D-lasien). Vaikka esimerkiksi 3DS operoikin ilman ylimääräisiä hilavitkuttimia, en Wii:n jälkeen ole lainkaan vakuuttunut pelintekijöiden kyvystä nähdä gimmickien eli kepulikonstien ohi ja tehdä pelejä, joiden sisällössä oleellista on muukin kuin ”vautsivau, ihan kuin noi tissit oikeasti tunkis ulos ruudusta”. Erityisesti DS:lle on olemassa jo käsittämättömät määrät paskaa, joten kenties tulevaisuudessa saamme todistaa tätä samaa scheissea kolmannen ulottuvuuden avulla. Hurraa!

No, trendit tulevat ja menevät mutta joukkoon mahtuu silti aina jotain mielekästä, joten uusia haasteita ja vielä luvassa olevia julkaisijapressejä kohti.

Edit – Konamin takahuoneessa on ilmeisesti ilmaista viinaa tarjolla
Edit 2 – Haaaaaa Castlevania Harmony of Despair

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: