h1

Shadow Hearts

26 toukokuun, 2009

ShadowHeartsShadow Hearts (PS2)
Wiki

Lyhyesti: Jännityselementein höystetty perinteinen konsoliroolipeli, joka kertoo kuinka immersio toteutetaan oikein.

Sacnothin kehittämä Shadow Hearts saa kunnian olla blogin ensimmäinen esittely immersiosta, yhdestä itselleni merkittävimmistä piirteistä peleissä. Vuonna 2001 Japanissa ja Pohjois-Amerikassa sekä 2002 Euroopassa julkaistu Shadow Hearts -sarjan ensimmäinen osa on usein jäänyt valitettavan vähälle huomiolle konsoliroperintamalla, vaikka on priimaesimerkki tunnelmallisesta toteutuksesta lukemattomien fantasiahöpönpöpönmaailmojen keskuudessa. Jo sen edeltäjä, vuonna 2000 Euroopassakin julkaistu Koudelka yhdisteli konsoliroolipelielementtejä kauhuun, mutta jäi kehnon pelattavuutensa puolesta pienempien piirien tietoisuuteen. Shadow Hearts ei sekään ole välttämättä ns gameplay-ansioillaan genrensä huipputeoksia, mutta yleisilmeensä sekä sisäisen uskottavuutensa puolesta se on oikeuttanut paikkansa oman konsoliropehistoriani muistettavimpien pelien joukossa.

screen1

Shadow Hearts sijoittuu ensimmäistä maailmansotaa edeltävään aikaan, areenanaan lähinnä Eurooppa ja Kiina. Maailmanhistoriansa lukeneet huomaavat varmaankin heti kättelyssä tiettyä vastakkainasettelua vuoden 1913 maailmassa: Kiina on hävinnyt teollisen valtataistelun ja Eurooppa ajautumassa poliittiseen konfliktiin omien kansallisvaltioidensa sisällä. Tunnelma on tässä vaihtoehtoisessa todellisuudessa painostava, mutta kaikessa lohduttomuudessaan hyvin uskottava. Shadow Heartsin maailma on nimittäin täynnä mystiikkaa, hirviöitä ja erilaisia pimeyden voimia, liikkuen yleisilmeeltään jossain gotiikan ja H.P. Lovecraftin välimaastossa. Tätä tukien pelin väripaletti on usein murrettua sekä onnistuu vangitsemaan eri kaupunkien tunnelman hyvin sekoittelemalla tekstuureihin punertavia, ruskeita ja vihreitä sävyjä, jotka antavat maanläheisen, mutta jotenkin nyrjähtäneen vaikutelman varsinkin pienemmille kylille. Grafiikka ei ole missään nimessä huipputasoa ja 3D-animoidut hahmot ovat paikoitellen hyvin kankeita (puhumattakaan tahattoman komiikan puolelle menevistä välianimaatioista), mutta pelin hahmosuunnittelijat ovat silti tehneet parhaansa luodakseen joukon hyvin realistisen oloisia demoneita ja luonnottoman ahdistavia olentoja, joiden häiritsevin piirre on se että niiden voisi oikeasti kuvitella vierineen helvetin nurjemmalta puolelta meidän maailmaamme.

screen3

Koska konsoliropen tärkeimpiä puolia ovat sen hahmot ja juoni, kuinka Shadow Heartsin päähenkilöposse sitten istuu itse peliin? Tarinan keskushahmo on Yuri Hyuga, japanilais-venäläinen nuorukainen, jolla on omalaatuinen, harmonixeriksi kutsuttu kyky muuntautua demoneiksi. Vaikka pelattavista hahmoista löytyy tyypilliseen tapaan jos jonkinlaista hiihtäjää, lukeutuu ensimmäisen Shadow Heartsin ansioihin liiallisen sarjakuvamaisuuden karsiminen, sillä sen kontekstissa wuxiamestari, salainen agentti, ajatuksia lukeva orpopoika ja VAN_PYYRI ovat täysin uskottavia remmiin liittyviä apureita. Pelin toinen päähahmo, papin tytär ja itsekin vinkeitä manaajan kykyjä omaava Alice, on ehkä suurin myönnytys "hyökkäyksen ei tarvitse välttämättä tehdä realistista vahinkoa" perinteen puoleen mätkiessään vihollisia kirjalla – Raamattu aseena saa hänen käsissään siis täysin uusia merkityksiä. Kuten arvata saattaa, tarinasta itsestään kuoriutuu erilaisia diabolisia suunnitelmia hautovia pahiksia, mutta tunnelma ajaa nopeasti konkreettisten juonikuvioiden tai hahmonkehityksen ohi. Yksittäisistä hahmoista mielenkiintoisin onkin Yuri itse, joka fuusiokykynsä ansiosta joutuu taistelemaan aina välillä kirjaimellisesti päänsä sisällä (hautausmaalla!) erilaisia hirviöitä vastaan estääkseen itse vihtahousua manifestoitumasta tosimaailmaan. Emoisaa menoa, mutta vaihteeksi hyvin perusteluin.

screen4

Shadow Hearts nimittäin pitää linjansa myös taisteluissa: jo aiemmin mainittu, paikoitellen hyvin Silent Hill -tyylinen hirviödesign saa seuraa teknisistä ratkaisuista, kun hahmoille on annettu omat "mielenterveyspisteensä" (H.P. Lovecraft mainittu toistamiseen!) jotka alenevat joka vuorolla. Tämä asettaa pelaajalle omat strategiset vaatimuksensa, sillä vaikka mielenterveyttä voi palauttaa ripotellen erilaisilla esineillä, ei taisteluihin –random tai pomo– voi kuluttaa tuhottomasti aikaa. Myös pelin innovatiivisin taistelusysteemikonsepti, komentojen toteuttaminen Judgement Ring:in eli kehässä pyörivän heilurin sisällä, on omiaan luomaan epävarmuutta vaatimalla keskittymistä tarkkoine ajoituksineen.

screen2

Vaikka Shadow Heartsia on kritisoitu myös mielikuvituksettomaksi, on peli silti henkilökohtainen suosikkini sarjasta kahta ensimmäistä pelattuani, sillä se toteuttaa oikein paljon sellaista joka on myöhemmin Shadow Hearts: Covenantissa työnnetty sivuun. Hahmot ja tarina eivät välttämättä vangitse omaperäisyydellään, mutta jo Yurin vaihtelevat sisäiset fuusiodemonit ovat tarpeeksi mielenkiintoisia jotta peliä jaksaa hakata niiden näkemiseksi. Ensisilmäyksellä voi olla vaikea sanoa, miten Shadow Hearts pelaajaansa käytännössä palkitsee muihin konsoliroolipeleihin verrattuna, mutta kuten koko nimikkeelle omistetusta kirjoituksestani käy varmasti ilmi, itse koen sen pääasiallisina ansioina ennen kaikkea juuri vahvan immersion ja pelimaailman uskottavuuden, joka tarjoaa pelaajalle sekoituksen kauhua, fantasiaa ja scifiä. Taikuus, demonit sekä puhtaasti tavallisista ihmisistä huokuva paha sopivat kokonaisuuteen kuin nyrkki silmään; pisteenä i:n päälle pelin loppu ei jätä mainitsematta mitä vuosi 1914 toi oikeasti tullessaan, minkä ansiosta Shadow Heartsin absurdi paha tuntuu lopulta ennen kaikkea luonnolliselta jatkumolta inhimilliselle epätasapainolle ja pahansuovuudelle.

Mutta miksi ihmeessä Yurin japaninkielinen nimi on Urmnaf "Uru" Bort Hyuga?
URMNAF???

screenshotit GameSpot.com.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: