h1

6. luukku

6 joulukuun, 2010

Most annoying character

Jason Mars


Ärsyttävimmän hahmon keksiminen oli vaikeampaa kuin ensisilmäykseltä luulisi: mikä määrittää rasittavuuden videopelihahmossa? Onko oikein inhota Roania Grandia II:sta, koska tämän ääninäyttelijä ajaa vahvemmankin mielen hulluuden partaalle? Onko RE2:n Sherry Birkinin vika, että tämä on ohjelmoitu pyörimään ympyrää ja istumaan kyykkypas… kyykkimään ahdistuneena nurkassa, jos pelaaja eksyy viittä metriä kauemmas zombijahtiin? Onko Star Ocean 3:n Sophia ärsyttävä, vai ainoastaan lobotomian uhri?

Anka ei ehkä koskaan lakkaa vihaamasta Viva Piñatan suunnistuskyvytöntä kerääjää tuhannen auringon voimalla, mutta joulukalenterin 6. luukku kuuluu Heavy Rainista tutulle Jason Marsille. Kyse on siis pelin päähahmon toisesta pojasta, jonka kuolema laukaisee epäonnisen ketjun tarinan tapahtumille. Vaikka vanhempi-lapsi -suhteet helposti onnistuvat keräämään edes minimimäärän sympatiapisteitä, on Jason Marsin tapaus niitä harvoja joissa surun ja sydämentykytysten sijaan pelaaja haluaa lähinnä huutaa raivosta.

Jason Marsia kohtaan on vaikea tuntea sympatiaa, sillä tämä kilpailee maailman typerimpien lasten olympialaisissa ja on vahva ehdokas kärkikolmikkoon. Vieraillessaan perheensä kanssa vilkkaassa ostoskeskuksessa Jason toistuvista kielloista huolimatta harhailee väkijoukkoon, ja pelaaja automaattisesti tietää juonen pian luisuvan auttamatta alas ruskeaa mäkeä. Isä löytää Jasonin, ja toruu tätä; Jason vastaa vaatimalla isää ostamaan hänelle ilmapallon häiritsevältä klovnilta ja viis veisaa isänsä huolesta. Sillä välin kun isä käyttää noin 10 sekuntia kaivamalla taskustaan pari dollaria, on Jason taas haihtunut kuin pieru saharaan, ja isä alkaa panikoida: hän kutsuu Jasonia nimeltä ja säntäilee sinne tänne punaisen ilmapallon perässä, mutta tielle puskee jatkuvasti tuhansittain zombilaumankin haastavia kanssashoppailijoita. Tässä vaiheessa pelaajaa ottaa lähinnä armottomasti nupista, sillä vaikka Heavy Rain on muutoin täynnä kohtauksia joiden lopputulokseen voi itse vaikuttaa, ei pelaaja voi pelastaa Jasonia vaikka kuinka yrittäisi. Ikuisuuden väkijoukossa kompuroituaan isä vihdoin paikantaa poikansa, joka täysin vailla minkäänlaista itsesuojeluvaistoa painelee tietenkin suoraan autotielle. Kaiken kruunaa se, että isä onnistuu heittäytymään Jasonin suojaksi (tietenkin) päin ajavan auton eteen, mutta poika kuolee silti. Mitä pirua?!

Ylläoleva skenaario voisi olla edes jossain määrin uskottava, jos Jason olisi iältään ehkä viisi, mutta kymmenvuotias on tässä tapauksessa joko maailman huonoimman kasvatuksen tuotosta tai yksinkertaisesti raivostuttavan huono hahmo ja lattea juonenkuljetusväline. Ottaen huomioon miten huonoon jamaan Jasonin perhe tämän kuoleman jälkeen päätyy, on ärtymys hahmon aivottomuutta kohtaan täysin oikeutettua. Anka toivoo, että näin rasittavan itsetuhoista jälkikasvua näkee jatkossakin vain videopeleissä.

2 kommenttia

  1. Kaikkein hienointahan siinä oli, että se auto liikkui ehkä jotain kävelyvauhtia. Kyllä täytyy perheellä olla aika kurja lykky!


    • No niinpä! Jopa mummo sunnuntaiajelulla 5km/h onnistuu teilaamaan Jasonin kerrasta, siihen vaaditaan jo taitoa.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: