h1

Sprölölöö: Oodi herkuille

26 lokakuun, 2011

Lienee ilman turhia pahoitteluita selvää, että tällä hetkellä 8-bit anka päivittyy tavanomaista laiskemmin. Ankan aikaa dominoivat päivätyö, gradu sekä Marvel.comin loputtomat sarjakuva-arkistot, joten pelaaminen on rajoittunut käytännössä Pokemon Diamondiin ja yksinäisen psyduckin koomalevuttamiseen. Asiaan on toivottavasti tulossa muutos viimeistään Ultimate Marvel vs Capcom 3:n muodossa, mutta koska millään määrin semianalyyttisen tai ylipäätään järjellisen tekstin tuottaminen on tällä hetkellä gradun kuristuskourissa, saa 8-bit anka toimia väliaikaisesti häpeilemättömän häröilyn kehtona. Olen luonut tätä varten täysin uuden kategorian nimeltä Sprölölöö. (Yliviljelen ko. sanaa, mutta se myös kuvaa aivotoimintaani täydellisesti.) Anka ei takaa, että tämän ennaltamäärittelemättömän ajanjakson aikana blogista löytyy mitään sisällöllisesti kehittävää, mutta ehkä se toimii eskapismina muille kohtalotovereille. Oikeita tekstejä saattaa eksyä mukaan silloin, kun kuu ja tähdet ovat oikeassa asennossa.

Sprölölöön kunniakkaana debyyttinä toimii Oodi Herkuille. Silloin tällöin erilaisten peliartikkelien yhteydessä anka on varmasti maininnut muistavansa elävästi, kuinka on jonkin tietyn kohdan aikana mättänyt naamaansa jotain ruoka-ainetta. Koska ruoka ja eritoten herkut ovat kovasti elämänilon keskiössä, on tällaisia tilanteita kertynyt yksi jos toinenkin videopeliuran aikana. Tästä johtuen päätin kasata lyhyen herkkuhistorian niihin liittyvine peleineen, eli toisin sanoen mitä herkkuja anka assosioi mihinkin peliin, ja miksi. Aivan oikein. Juuri näin mieltäylentävästä setistä on juuri nyt kyse. Karavaani kulkee.

Peli: The Simpsons: Bart vs the World
Herkku: satsumat/mandariinit

Ehkä varhaisin ruokamuisto liittyy tähän NES-klassikkoon, jopa siinä määrin etten voi ajatella Bart vs the Worldia tai satsumoita toisistaan irrallisena. Pelkkä pelin nimi tuo mieleen ala-asteikäiset tunnit, joita anka on kuluttanut kuorimalla kyseisiä hedelmiä samalla, kun isobroidi on vieressä yrittänyt epätoivoisesti pysyä hengissä niin Kiinan Muurilla kuin merirosvolaivallakin. Satsuman karhea pinta, valkoinen kuoritöhnä sekä alta paljastuva hedelmäliha ovat yhtä pikseli-Bartin kanssa; tuon pällin ilmeen, joka tuijottaa loputtomiin sivulle kuin junasta myöhästynyt espanjalainen keskellä Suomen talvea. Satsuma on yhtä kuin perseestä oleva fysiikanmallinnus ja yritys osua Lisaan lisätulipallojen toivossa, yhtä kuin lumimies ja kannelliset pirtelöt. Ja mikä hämmentävintä, itse hedelmän joka paikkaan valuva tahmea mehu on yhtä kuin se hiton muistipeli kenttien välissä, urponaama-Krusty ja ikuisesti omaa pariaan välttelevä Apu-kortti. Aaaaa aaaaa aaaaaa

Peli: Guild Wars
Herkku: paistetut nuudelit katkaravuilla, persikkajäätee

Aikana, jolloin ankan elämää hallitsivat jokaviikonloppuiset, tuntikausia kestävät Guild Wars -maratonit, tarkoittivat paistetut nuudelit katkaravulla vain yhtä asiaa: Guild vs Guild -taisteluita. Eikä kyse ollut mistä tahansa nuudeleista, vaan Kaisaniemen Wrong Noodle Barista mukaan otetuista pinkkivalkoisista kipoista, jonka asettaminen tietokonepöydälle näppiksen viereen oli kuin uskonnollinen rituaali. Vain katkarapu kelpasi täytteeksi, sillä mikä tahansa muu olisi heilauttanut universumin tasapainoa 45 astetta väärään kulmaan, ja kyytipoikana tuli nauttia vain ja ainoastaan persikkajääteetä. Nuudelien lapioiminen itse pelin aikana osoittautui aina monimutkaiseksi prosessiksi, sillä taisteluiden välissä saattoi aikaa syömiseen jäädä parhaimmillaan muutamia sekunteja, eikä pitkätksi venähtäneiden yksittäisten sessioiden jälkeen juuri lämpimästä ruoasta voinut puhua. Mutta tämä ei ollutkaan koskaan se Oleellinen Asia, vaan itse rituaali riitti nostamaan moraalia ja taistelutahtoa, kun viikon päätteeksi koulun jälkeen tiesi, millä kaavalla luvassa olisi jälleen yksi loistokas, univajeinen adrenaliini-fest. Kun tätä nykyä käyn Wrongissa, eivät kyseiset nuudelit (jos ne edes ovat samoja) enää maistu lainkaan samalta – puhumattakaan siitä, että ne maistuisivat yhtä hyvältä.

Peli: Final Fantasy XIII
Herkku: konvehdit

FFXIII:n ja konvehtien välinen epäpyhä liitto on jo tuoreempi tapaus, mutta vahvasti herkkujen top 3:ssa. Tämän puolesta todistaa myös osaltaan se, että ankan silloinen parempi puolisko lopulta piilotti koko pelin hermostuttuaan siihen, millä intensiteetillä anka jumahti farmaamaan platinum ingoteja ja muuta turhaa sälää Adamantoiseilta sen jälkeen, kun oli hamstrannut joulun ylijäämämyynneistä triljoona laatikollista suklaakonvehteja. (Tässä vaiheessa herää hyvä kysymys, miksi anka ei ole kaikkien tässä tekstissä mainittujen kokemusten johdosta noin emoaluksen kokoinen, mutta voimme syyttää tästä vaikka lapamatoa.) Kilpikonnat ovat kuitenkin vain yksi luku konvehtien tarinassa, sillä koko FFXIII:tä on tätä nykyä vaikea kuvitella pelaavansa ilman täytesuklaata: juoksentelu Gran Pulsen hikisillä nummilla, Deathin spämmääminen Neochuun ja itse Titanin tuijottelu taivaanrannassa nivoutuvat kauniisti yhteen karpalosuklaan, suklaacrispien ja muiden ällö-överien kanssa. Jollain runollisella tavalla suklaayliannostuksen tavoittelu vaikuttaa näin jälkikäteen täysin yhteensopivalta aivottoman farmaamisen kanssa, jonka ainoana funktiona on ollut nollata aivoja ja valvoa viiteen asti aamulla. Nämä ovat niitä hetkiä, joita kuolinvuoteella muistellaan hymy kasvoilla karehtien.

huijausjugurtti, pitäisi olla persikka

Peli: Areena 4
Herkku: Danonen persikkajugurtti + suklaakeksit

Kun löytää pettämättömän makuyhdistelmän, saattaa sitä tulla ylikulutettua övereihin asti vaikka kyse ei olisikaan konvehdeista. Ala-asteella yksi tällaisista tapauksista oli Danonen persikkajugurtti pienissä yksittäispurkeissa, joihin oli ensisijaisen tärkeää myös dipata suklaahippukeksejä. Nämä kaksi puolestaan yhdistyivät Areena 4:een sekä tuntikausiin taistelijakoulutusta, kun anka ruoski erilaisista fantasiahahmoista koostuvaa tiimiään kohti ykkösdivaria ja kauden kuninkuutta. Persikkajugurtti on iskostunut mielen sopukoihin samoihin kohtiin kuin visuaalinen mielikuva puuta päin lävähtäneestä goblinista, joka jättää jälkeensä kilometrin levyisen veriläiskän. Suklaahippukeksit aiheuttavat puolestaan edelleen samaa ilontunnetta kuin kaatolistan ykkösenä komeileva oma minotauros tai gnolli. Keksin sai tungettua melkein kokonaisena purkkiin, ja tärkeää oli yrittää onkia suuhun samanaikaisesti myös pieniä persikanpaloja, sillä tässä onnistuessaan oli fiilis jotakuinkin kuin jumalan siunaamalla rodulla voimaloitsun alaisena osuessaan väistötaialla varustettuun hobittiin. KAIKKI KOOMAAN RAH RAH RAH

Peli: Halo 3 (+ limbo)
Herkku: juustolautanen

Spugeilu liittyy olennaisesti jouluun, mutta mitä vanhemmaksi tulee, sitä jännittävämmäksi nämä spugeilun muodot käyvät. Viime jouluna kinkun ja rosollin sijaan anka hamstrasi veljineen kaupasta erilaisia juustoja, parkkeerasi perseensä television eteen ja hakkasi co-oppina Haloa aina yön pikkutunneille asti. On syytä olettaa, että lataustaukojen aikana tapahtuva ruoan imurointi on opittu jo GW:n tavoin nuorena, sillä toiminnan sekaan ei mahdu yhtään negatiivista muistoa siitä, että anka olisi onnistunut sotkemaan rinnuksilleen 80 sentin halpismozzarellaa hieman korkealaatuisempaa tavaraa, briestä puhumattakaan. Juusto on hyvästä, juusto motivoi ja juusto antaa uskoa elämään, kun on aika siirtyä askel eteenpäin kohti Heroicia. Samoihin juustomuistoihin liittyvät myös ne aamyön höyhensaarille tuudittavat hetket, joina anka kovin nostalgisessa hengessä lojui nojatuolissa puoliunessa tapittamassa Limbon mustanpuhuvaa, mutta sitäkin rentouttavampaa maailmaa. Vaikka pelaaminen kuinka usein tuntuisi yksilösuorittamiselta, ovat tällaiset muistot tärkeitä, sillä peleistä on mahdollista nauttia hyvin kokonaisvaltaisesti myös silloin, kun ei itse rutistaisikaan ohjainta hampaat irvessä. Anka on vahvasti sitä mieltä, että videopelit ovat yksi hienoimpia tapoja viettää aikaa läheisten kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: