h1

Blades of Steel

24 kesäkuun, 2011

Blades of Steel (NES)
Wiki

Lyhyesti: WITH THE PASS WITH THE PASS WITH THE PASS

Vasta jälkikäteen anka havahtui tajuamaan, että otollisista otollisin aika tämänkertaisen artikkelin julkaisemiselle olisi ollut tietenkin männäkuukausien suurin jääkiekkotapahtuma, eli Ilmaveivifest 9000. Tähän ajankohtaisuuden saumaan ei tullut kuitenkaan Blades of Steeliä tuupattua, joten tehdään se nyt, kun tosielämän jännittävissä tapahtumissa ravaaminen (sekä niistä toipuminen) alkaa jälleen hieman hellittää. Nostalgiavuorossa on siis luistimia ja jäähilettä taivaalla porottavan auringon vastapainoksi, vaikka voihan sitä arvata, ettei tämänkään NES-klassikon parissa ole kuumilta tunteilta koskaan vältytty.

Blades of Steel lukeutuu niihin harvoihin ja valittuihin urheilupeleihin, jotka eivät jo idean asteella ole houkutelleet mieluummin kääntämään televisiota Eurosportin puolelle kuin tarttumaan ohjaimeen. Ilmassa on toki lievää asenteellisuutta, sillä hikipetterit jäävät hyllylle yleensä enemmän genrensä kuin potentiaalisten ansioittensa puutteen vuoksi. Mikäli mieleen nouseekin tätä lukiessa jokin sellainen timantintiukka nimike, joka saattaisi kääntää jopa hyytyneimmän urheilupelikyynikön pään, ottaa anka ehdotuksia tietysti vastaan; siihen asti liikunnallisten ilojen kärkipäätä edustavat jo aiemmin esitelty Nintendo World Cup sekä tämänkertainen Blades of Steel, josta niinikään huokuu nostalgian vahvoja hurinoita. Minkä sitä ihminen toisaalta juurilleen voi?

Jääkiekko lajina ei ole se ankaa kiihkeimmin sohvaperunaksi vetävä, mutta toimii hyvin siinä mielentilassa, joka janoaa ankaria taklauksia ja hampaattomia hymyjä. Jo Blades of Steelin alkuvalikko ääniefekteineen ja -sampleineen turruttaa mukavasti juustossa kuorutettuun testosteroniin, joka tuntuu olevan koko pelin avainsana: tunnelma on alusta loppuun yhtä kieli poskessa vedettyä sähläystä muutamalla hyvinsijoitetulla pataanmättämisellä höystettynä. Pelaajien luistellessa kauniissa kuviomuodostelmassa kentälle tietää luvassa olevan A-luokan urpoviihdettä, mikä on jo rutkasti enemmän kuin monelta BoS:in aikalaiselta voi ylipäätään odottaa.

Kyseessä ei silti ole vain camp-arvolla kuorrutettua silkkoa, sillä BoS:ää on aidosti hauska pelata. Pelattavuudessa on omat jipponsa (joita myös huonoksi pelisuunnitteluksi kutsutaan), jotka tekevät touhusta toisinaan hieman haastavaa: tekoäly muunmuassa syöttää aina lähimmälle omalle pelaajalle, mikä pakottaa tarkkaavaisuuteen etenkin niinä hetkinä, kun meinaa tehdä sata ja viisi omaa maalia puolustajan viskoessa kiekkoa mieluummin takaisin maalivahdille. Maalivahdilla ja puolustajilla tuntuu muutenkin olevan pienimuotoista närää keskenään, sillä on käytännössä mahdotonta keskittyä kontrolloimaan molempia samanaikaisesti. Lopputuloksena on viihdyttävää 50-50 rulettia pelaajan arpoessa näiden kahden välillä, sillä maalivahtia käskytettäessä puolustajat vetävät kentällä lonkkaa ja toisinpäin. Tätä jalommaksi ei tiimiurheilua voi tehdä!

BoS ei muutenkaan peittele mielivaltaista sääntöjentulkintaansa. Ja mitä hävettävää siinä olisikaan: paitsioita ei tueta, ja pelin hienoimpiin piirteisiin lukeutuu etenkin sen fatalistinen suhtautuminen pelaajien kahdenkeskisiin riitatilanteisiin. Tukkanuottasille ajauduttaessa otetaan matsia erillisessä ruudussa, jotta katsojilla olisi aitiopaikka lättykesteille: luvassa on rehellistä turpaanmättämistä kunnes toinen tipahtaa kanveesiin ja tulee raahatuksi jäähyaitioon kärsimään rangaistusta nolosta häviöstään. Fuck yeah! Jos ylivoiman tehtailu olisi tosielämässäkin yhtä yksinkertaista, saattaisi arvokisoista olla kotiinviemisinä muutama aivotärähdys enemmän.

Aivotärähdyksiä voi tietysti olla luvassa myös lähempänä kotisohvaa, sillä kuten niin moni muu Nostalgia-osiossa esitelty NES-peli, BoS on ehdottomasti parhaimmillaan kaksinpelinä. Yksinpelimoodista löytyy toki turnausta ja mammonaa, mutta urheilun vakavuus näyttää todelliset kasvonsa vasta tekoälyä arvaamattomamman vastapelurin kohdalla. Fyysisen lähikontaktisabotaasin lisäksi yllätysmomentteja saa aikaan yrittämällä arvailla vastapuolen aivoituksia lähestyessä maaliviivaa, sillä samat rajoitukset puolustajan ja maalivahdin välillä koskevat myös häntä. Nopeat refleksit pelastavat paljon näiden kahden välillä taiteillessa, mutta varsinkin nuoremmalla iällä kyse oli aina enemmän sattumanvaraisista paniikkilaukauksista kuin viileän tyylikkäistä strategisista osumista verkkoon. Ehkä juuri BoS:n samankaltaisuus tässä mielessä esimerkiksi pöytäjääkiekkoon teki siitä aikanaan niin koukuttavaa.

Vaikka suurin osa pelin äänimaailmasta käsittää kummallisia efektejä ja täysin epäselvää juontomöykkää, jäävät ne harvat mukaan haalitut kappaleet silti päähän raikaamaan. Varsinkin intro on yksinkertaisuudessaan erittäin toimiva, eikä yhtään sen hassumpi pianoversionakaan. Pelin ulkopuolisista elementeistä tärkeimmäksi nousee musiikin sijasta tällä kertaa kuitenkin Konamin vekkuli päätös sijoittaa väliaikaruuduille animaatioiden lisäksi interaktiivinen Gradius-pätkä, jonka tarkoituksena on mainostaa Konamin toisia pelejä, Jackalia ja Contraa. Kuten nyrkkitappelut, tämäkin osa pelistä on häpeilemättömyydessää ainoastaan kunnioitettavaa.

Blades of Steel tuo mieleen paljon muistoja sen alunperin omistaneen kaverin huoneesta sekä myöhemmin oman pikku-tv:n äärestä, vaikka on oikeastaan pelkkää sattumaa että kokeiluun päätyi sittemmin myös klassikoksi noussut jääkiekkopeli. Sama on toistunut monen muun nimikkeen kohdalla: vasta vanhemmalla iällä anka on tajunnut olleensa äärimmäisen onnekas, kun kieroonkasvamista ovat tukeneet keskimääräistä paremmat NES-pelit niiden luokattomien räpellysten (joiden aiheuttamasta itsetuhoisuudesta löytyy todisteita internetin vihaisten videopelinörttien sivustoilta aivan tarpeeksi) sijaan. Toisaalta myös kokeilematta on jäänyt paljon kaikenlaista, joten aktivoituminen myös menneisyyden unohtuneiden helmien suhteen olisi suotavaa –– esimerkiksi nyt kesällä, kun aivotoiminta ei töiden lisäksi muuhun riitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: