h1

Anka editorial: Video Game Creepypasta

1 marraskuun, 2010

Anka editorial: Video Game Creepypasta

Lyhyesti: Ostinpa kerran käytettynä vanhan NES-kasetin, joka…

Creepypasta on lyhyesti sanottuna internetissä liikkuva tarina, jonka tarkoituksena on pelottaa lukijaansa. Uuden ajan kummitusjuttuja ei tarvitse varata enää nuotion äärelle partiokavereita kauhistuttamaan, vaan niitä voi viljellä sydämensä kyllyydestä netin välityksellä niin 4chanin /x/-alueella kuin Livejournalin Oh No They Didn’t!-julkkisjuoruyhteisössäkin. Creepypastalle on aina ottajansa, joten ei ihme että myös video- ja tietokonepelikansalle on kehitetty aivan omia kiertotarinoitaan. Ajatus tuo ehkä ensimmäisenä mieleen joukon paksulinssisiä kavereita kerääntyneenä hämähäkinseitillä verhotun Super Nintendon ääreen pelottelemaan toisiaan kirotuilla Diddy Kongeilla, Zombieworm Jimeillä ja kirvesmurhaaja-Marioilla. Mutta millaisia kauhutarinoita on video game creepypastan nimissä oikeasti netissä leijailee?

Moni asiaan vihkiytymätön on saattanut jopa vahingossa törmätä Jadusablen Majora’s Mask -creepypastaan, joka on saavuttanut jo meemitason suosion. Se voidaankin varmasti laskea yhdeksi kunnianhimoisimmista –ellei jopa kunnianhimoisimmaksi– creepypastaksi videopelipuolella vaivannäkönsä vuoksi: edesottamuksia on puitu yhdellä jos toisellakin foorumilla, kun salaperäinen Ben ottaa vähitellen valtaansa pahaa-aavistamattoman pelaajan tietokoneen sekä kenties jopa tämän itsensä. Videoilla höystetty tarina sai sittemmin jatkoa nettisivuista, ja odotettavissa on kuuleman mukaan vielä interaktiivinen peli, eli sangen mittavasta projektista on kaiken kaikkiaan kyse. Jos mysteerin hälveneminen kyseisen creepypastan ympäriltä kuitenkin harmittaa, ei huolta: Legend of Zelda tuntuu muutenkin olevan elektronisten kummitusten suosiossa, kenties laajuutensa vuoksi. Sarja on generoinut yhden jos toisenkin creepypastan, joihin lukeutuvat tarinat mm. Link’s Awakeningista, Ocarina of Timesta sekä erillinen versio Majora’s Maskista.

Toinen monille tuttu creepypasta liittyy Pokémon-peleihin, ja kertoo Ghost-nimiseen pokemoniin liittyvän ’hakkeritarinan’, joka iskostaa pelaajan päähän viestin kuolevaisuudesta näennäisesti lapsille suunnatussa pelissä. Samankaltaisia ovat esimerkiksi Rediin sekä Soul Silveriin liittyvät kertomukset. Pokémon on kieltämättä hyvin otollinen vastaaville huhuille, sillä kenen mielikuvitusta ei kutkuttaisi ajatus mystisistä, joko virheen, huijauksen tai armottoman grindaamisen avulla esiin kaivettavista pokemoneista, joista tuskin kukaan muu tietää? Käsikonsolien tallennuspaikat, no nehän bugaa jatkuvasti, mitä jos väliin kuitenkin onnistuisi pujahtamaan jokin glitch, mörkö tai vampyyri Lestat? Pokémonpeleistä liikkuu muutenkin lukemattomia huhuja, joten creepypastat sopivat niiden joukkoon saumattomasti. Entä jos sittenkin…

Videopelicreepypastat ovat jatkumoa laajemmalle pelolle niin tietoisesta kuin kummittelevastakin teknologiasta. Ajatus pelin kautta siirtyvistä pahoista hengistä tai kuolleiden sieluista on kuin suoraan Ring -elokuvasarjan videokaseteista: omituisesta pelikaupasta löydetty ikivanha NES-peli, tai kaverilta peritty, jo lommoutunut N64-mötikkä ilman asianmukaisia aitousmerkintöjä, jotka koneeseen iskettäessä osoittautuvat joksikin Aivan Muuksi. Mitä tapahtuu, kun videopeli alkaa puhutella pelaajaansa suoraan, tai jopa vetää mukaan tämän tosimaailmaan kuuluvia asioita? Entä pelit, jotka ajavat pelaajansa vähitellen masennuksen, jopa hulluuden partaalle? Kannattiko sittenkään noukkia pölyisestä pelilaarista sitä kaikkien karttamaa, oudolla nimellä varustettua nimikettä? Kokemuksia voi löytää esimerkiksi 4chanin arkistoista (potentiaalisesti NSFW).

Olettaen että erilaiset pahat henget haluavat tätä nykyä tehdä pesänsä konsolikasettien lisäksi tietokonepeleihin, herättävät ne ymmärrettävästi myös toisenlaista pelkoa, sillä niiden kontrolloiminen on internetin myötä yhä vaikeampaa: kuinka estää sähköisesti leviävää yliluonnollista ottamasta valtaansa kaikkea verkkoon yhteydessä olevaa? Elokuvassa Summer Wars yritetään saada kiinni tuhojaan tekevää virusta, joka manifestoituu demonisena hahmona internetin itsensä sisällä, imien itseensä lukemattomia käyttäjäprofiileja kuin fyysisiä ihmisiä. Kuinka reagoisit, jos jokin ulkopuolinen voima valtaisi pelkän creepypastan lukemisen kautta tietokoneesi, ja käyttäytyisi kuin itsestään tietoinen olento? Voiko väärä valinta pelissä johtaa tosielämän muutoksiin? Voiko etukäteen koodatusta tiedosta löytää informaatiota tulevaisuuden tapahtumiin? Liian tarkasti vastaava chattibotti tai väärällä hetkellä kaatuva Firefox voi olla vähintään yhtä veretseisauttava kuin perinteisempi valojen sammuminen tai kolina ullakolla. Video- ja tietokonepelicreepypastassa yhdistyvät parhaimmillaan sekä pelko yliluonnollisesta että jo moderniin kauhukuvastoon yltänyt keinoälyn uhka Matrix-sarjan tyyliin.

Suurin osa videopelicreepypastasta ei kuitenkaan yllä lähellekään herättämään tällaisia tuntemuksia. Harmittavan usein tarinat toistavat samaa, yksinkertaista kaavaa pienillä yksityiskohtien vaihdoksilla: on enemmän sääntö kuin poikkeus, että kummitteleva pelikasetti on käytetty tai ikivanha, tai siihen yritetään asentaa epävirallista hackia tai käyttää jotain lukemattomista ’supersalaisista’ koodeista. Lopputuloksena on kaikkea aina kryptisistä, uhkaavista viesteistä ruudun jumiutumiseen ja staattiseen kohinaan, ja efektiä tehostetaan tietenkin laittamalla se kiltein ja ystävällisin hahmo käyttäytymään luonnottomasti, jopa kuolemaan ennen aikojaan. Dead Bart -tyyliset ahdistuspastat aiheuttavatkin lukijassa usein automaattista epäluuloa, sillä varsinkin ”itsetuhoisten, masentuneiden devien” tarkoituksella piilottama kauhukoodaaminen perheystävällisinä pidettyihin videopeleihin vaikuttaa helposti liian kaukaa haetulta ajatukselta – vaikka vitsikkäitä ideoita siitä toki syntyy, vai miltä vaikuttaisi FFVII:ssä lapiomurhaaja-Aeris, siihen ajan kalvamaan ”Aeris kuoli koska jonkun suunnittelijan äiti kuukahti ja se kuvastaa sen TUSKAA” -huhuun perustuen?

Jos toisia creepypastoja lukiessa heräsi halu harjoittaa luovuutta, 4chanin arkistoista löytyy pohja (taustat jälleen mahdollisesti NSFW) geneerisen videopelicreepypastan luomiselle. Kuinka selkäpiitä karmivan tarinan sitä voisikaan omasta lempipelistä kehittää? Kenties ensi Halloweeniin mennessä internetissä liikkuu jo kymmenittäin uusia kummitusjuttuja, ja kenties sillä kertaa jokin niistä on totta…

2 kommenttia

 1. Toi Dead Barttihan melkein toteutui jonkun viikon takaisessa Banksyn käsikirjoittamassa couch gagissa. Oli kyllä vähän monttu auki.

  Videopeleissä on kyllä loistava pohja creepypasta-materiaalille, koska ihan oikeatkin glitchit saattavat olla käsittämättömän kummallisia (Missigno…) ja varsinkin konsolipeleistä minkä datafiluja ei ole ihan helppo kääntää ylösalaisin saattaa löytyä uusia juttuja todella monta vuotta julkaisun jälkeen (edelleen RBY, legitti tapa saada Mew jne.).

  Olikohan Portalin radiopätsi sit vähänku canon-creepypastaa, haha.

  Loistavinta viihdettä kyllä tuollaiset joka tapauksessa, niin hyvintehdyt originalit kuin pelintekijöiden itsensä mukaan ujuttamat.


  • Kahlitut yksisarviset koskettavat aina. ONTD:ssä joku totesikin, että melkein odotti jotain pientä viittausta Dead Bartiin tuossa couch gagissa, niin läheltä tosiaan liipattiin. Olettaa ainakin voi, että kyseinen tarina on sielläkin päässä kuultu.

   Juuri datafilujen kanssa pelleily on kultakaivos creepypastalle, pc-puolella Gameshark mahdollistaa vaikka mitä jännittävää kun pääsee käsiksi filuihin ja niitä editoimaan. Voikin tavallaan ajatella että kaikki tällainen sorkkiminen on se teknologian PANDORAN LIPAS, jonka syövereistä paljastuukin sitten kaikkea rutosta Egyptin faaraoiden kirouksiin ja glitchien kautta välittyviin, pelintekijöiden epätoivoisiin varoituksiin maailmanlopusta. Näihin jää todella koukkuun!Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: