h1

Anka editorial: ET OO EES PELANNU SITÄ

21 huhtikuun, 2010

Anka editorial: ET OO EES PELANNU SITÄ

Lyhyesti: Jonnet ei muista, mutta tietää silti enemmän kuin sinä?

Silloin tällöin elämässä tulee vastaan ihmisiä, jotka julistavat täysin palkein kaikenkattavaa rakkauttaan johonkin sellaiseen mihin heillä käytännössä on lähinnä välttävä kosketuspinta. Tr00 vs nyyppä -taistelut ovat omiaan sikiämään tällaisista kohtaamisista, mutta uskottavuusvääntöjä karttavakin naurahtaa herkästi esimerkiksi fanitytölle tai -pojalle, joka myöntää tutustuneensa lähdeteokseen oikeastaan pelkän Wikipedian kautta. Varsinkin FFVII erilaisine äpärälapsineen sekä Kingdom Heartsin sekametelisoppa tuntuvat suorastaan kutsuvan pariinsa fanitöiden ja yleisen hörhöilyn ystäviä, joille oheisilmiö on tärkeämpi kuin alkuperäinen tuotos; pelimaailmassa tämä kulminoituukin usein lauseeseen ”et sä ole edes pelannut sitä!”. Tämän tarkoituksena lienee erottaa ’oikeat fanit’ ’vääristä faneista’ fyysisen pelikokemuksen perusteella, mutta mielenkiintoista kyllä, kyseisellä käytännöllä on myös varjopuolensa, joka parhaimmillaan aliarvioi pelaamisen monimuotoisuutta sekä vieraannuttaa potentiaalisia uusia pelaajia. Tässä editorialissa anka pyrkii siis valottamaan kahtiajaon harmaita alueita sekä kenties tarjoamaan hieman mielenrauhaa heille, jotka otsikon lausetta ovat kenties joutuneet elämänsä aikana viljelemään.

Alkuun annan kolme tapausesimerkkiä, jotka toivottavasti havainnollistavat eri näkökulmia:

Tapaus 1: Plush Enko ei henkilökohtaisesti ole koskaan lämmennyt pelaamiselle sen pahemmin, ja viettää mieluiten aikaansa parin tietyn genren parissa. Plush Enkon kaverin Jou Bertin ostaessa itselleen kuitenkin Mass Effectin sekä myöhemmin tämän jatko-osan, Plush Enko huomaa sivusilmällä kaverinsa pelailua seuratessaan kiinnostuvan pelin juonesta yhä suuremmissa määrin. Satunnaiset katseet muuttuvat intensiiviseksi vierestä seuraamiseksi, kun he Jou Bertin kanssa yhdessä pohtivat mihin suuntaan tarinaa polkea. Mass Effectin maailma on saanut Plush Enkon täysin pauloihinsa, ja hän suorastaan ahmii pelisarjasta kirjoitetut niteet vapaa-ajallaan. Venäläisellä intohimolla hän pänttää itsensä Mass Effect -eksperttien ykköskastiin, kunnes eräänä päivänä naapurin Anuliisa pamauttaa hänelle päin naamaa, ettei Plush Enko voi mitenkään olla ’todellinen fani’ koska ei ole peliä itse käytännössä pelannut. Jou Bert puolestaan on jaksanut tarpoa laahaavien actionkohtausten läpi ja rutistanut peliohjainta hyppysissään, joten voi myös hyvillä mielillä tituleerata peliä lempparikseen jos tahtoo – oikeastaan kuka tahansa sormi nenässä peliä hakannut jonne on Plush Enkon yläpuolella kyseisellä paskanvalumokartalla, Anuliisa sivistää, ja jättää Plush Enkon pohtimaan olisiko asiasta kannattanut koskaan julkisesti edes mainita.

Tapaus 2: Nuorin veli Kaaleppi on tottunut siihen, että uusien tietokonepelien rantautuessa huusholliin on tämän isosiskolla aina vanhemman oikeus pelata nimikkeet ensimmäisenä läpi. Uteliaana Kaaleppi kuitenkin istuu tämän vieressä kuin tatti, ja Sierran seikkailupelien suurina ystävinä sisarukset pelaavat yhdessä läpi Space Questin uusimman osan. Paremman kielipään ja nokkelammat hoksottimet omaavana poikana Kaaleppi löytää itsensä jopa selostamasta aina silloin tällöin isosiskolle mitä tämän tulisi seuraavaksi pelissä tehdä, ja sisko kuuliaisesti takoo käskyt tekstiparseriin. Lopputekstien vieriessä ruudulla Kaaleppi toteaa ettei hänen tarvitse enää toistamiseen samoja pulmia selvitellä, ja siirtyy seuraavaan peliin – vain kuullakseen vanhemmalla iällä, ettei hän kaverinsa Stögen mielestä voi sanoa pelanneensa nuoruudessaan Space Questeja jos koko homma on toteutunut toisen peliä vierestä seuraten. Voi tätä menetettyjen lapsuusmuistojen tuskaa!

Tapaus 3: Jesse on onnistunut haalimaan käsiinsä Xenosaga II:n, ja ilokseen hän on löytänyt paketin sisältä myös ensimmäisen Xenosagan juonen sisältävän kiekon. Kymmeniä tunteja cutscenejä sisältävä DVD saa Jessen vakuuttuneeksi siitä, ettei hän jaksa toistamiseen alkuperäiseen peliin koskea ja lätkäisee suoraan kakkososan koneeseen. Myöhemmin kaverien kysellessä Jesse kuitenkin silmät kirkkaina väittää pelanneensa ensimmäistä Xenogearsia resitoiden koko juonen ulkomuististaan – tiedä millaisena toiset häntä pitäisivät jos Jesse myöntäisi vain katsoneensa koko touhun videolta! Mainehan siinä menisi.

Ylläolevat kolme esimerkkiä edustavat saman asian eri puolia, ja niille yhteistä on tietenkin se, ettei yhdessäkään tapauksessa voi kirjaimellisesti puhua pelaamista. Tapauksissa on kuitenkin omat sävyeronsa: ensimmäisessä on tärkeä tehdä ero pelin sekä sen tarinan ja maailman välille, toisessa puolestaan pohtia korvaako point’n’clickanissa sen clickin puutteen jos osaa osoittaa (point) oikeat vaihtoehdot. Kolmannesta suurin osa lienee yksimielisesti sitä mieltä että on pelleä valehdella pelanneensa peliä josta on nähnyt vain välivideot, mutta kuinka noloa pelkkien välivideoiden seuraaminen puolestaan on, riippuu täysin vastaajasta. Mikäli kukaan ei onnistu todistamaan Jessen fuulausta, saa hän tuskin koskaan asiasta paskaa niskaansa, mutta varsinkin Plush Enkon kaltaiset tapaukset joutuvat usein salailemaan mielenkiinnon kohdettaan suurelta fanikannalta, tietoisena siitä että monen silmissä tarinasta on oikeus sanoa kokemuksen syvällä rintaäänellä mitään vasta toiminnan kokeneena.

Mutta hetkinen. Jos kerran tarinasta (ei siis pelistä kokonaisuutena) on Plush Enkon tapauksessa kyse, kuinka moni on joskus pelannut jotain hampaat irvessä, rukoillen kaikilta hypoteettisilta jumalilta mahdollisuutta vain skipata rasittavaakin rasittavammat kikkailukohtaukset ja siirtyä juonessa eteenpäin? Kuinka moni on törmännyt peleihin, joiden toimintakohtaukset ylipäätään ovat vain näennäistä putkijuoksua välikohtauksesta toiseen? Kuinka usein näissä tapauksissa itse pelattavuus tuo touhuun tarinan kannalta mitään lisäarvoa? On tietysti olemassa paljon pelejä, joiden pelattavuus on sidottu tarinaan niin integraalisesti että sen missaaminen vaikuttaa suoraan juonen sisäistämiseen vaikkapa tunnelman kannalta (hyvinä esimerkkeinä mm. Half Life 2, Portal), mutta lähes yhtä usein hyvästä tarinasta voi nauttia myös pelkänä tarinana. Jos oman elämäsi Plush Enko haluaisi siis jakaa innostuksensa esimerkiksi Planescape: Tormentia kohtaan, ei tälle välttämättä tarvitse iskeä hiirtä käteen jotta hänen mielipiteensä tarinasta tai hahmoista voisi ottaa enemmän ’todesta’.

Kaalepin tapauksessa kyse on enemmän sattumanvaraisuudesta kuin mistään sen suuremmasta: tietokoneen ääressä voisi istua hänen veljensä, äitinsä, koiransa tai Kaaleppi itse. Vaikka esimerkiksi perinteiset seikkailupelit ovat yhden hengen pelattavia, voivat ne olla monenkin hengen yhteisen pelihetken tulosta, ja tämän nimittäminen vain hiirtä kliksuttelevan osapuolen ansioksi on kieltämättä hieman kyseenalaista. Se, ettei pelin pariin välttämättä viitsi toista kertaa vaivautua fyysisen aspektin puolesta (mikä aiempaan pelattavuuteen viitaten ei välttämättä tuo kokemukselle yhtään sen enempää syvyyttä) ei mielestäni riitä perusteeksi väitteelle, ettei peliä olisi täten ”pelannut”. Jessen suhteen myötätuntoa on vähemmän, sillä hypoteettinen ongelma on tämän itsensä aiheuttama: kaverien mielestä cutscene-maratoni voi olla ajanhukkaa, muttei se rikollistakaan ole. Xenogearsista kokonaisuutena tai pelillisiltä ansioiltaan ei Jesse tietenkään voi kovin laajaa analyysiä tehdä, mutta kenties kakkososan kokemukset ajavat hänet ottamaan selvää millainen alkuperäinen pelattavuudeltaankin on.

Perheen nuorimmaisena anka on myös saanut viettää lukemattomia tunteja pelkääjän paikalla isoveljen pelaamista seuraten, minkä ansiosta tämäkin blogi on nykyään pystyssä: mitä isommat edellä sitä pienemmät perässä jne. Jok’ikinen vieruskaveri ei kuitenkaan koe suunnatonta hinkua päästä itse kokeilemaan seuraavalla kierroksella miltä tuntuu pistää rosmoja Varjoankkana turpaan, mätkiä sorkkaraudalla headcrabeja tai vaikkapa juosta Sephirothin perässä ympäri maailmaa, joten jos he haluavat nauttia esimerkiksi vain tarinallisisista tai musiikillisista ansioista, on heillä siihen kaikki oikeus ilman turhaa ja yhdentekevää syyllistystä ulkopuolisilta tahoilta. Ei, tämä ei tarkoita että he osaisivat kirjoittaa omakohtaisen arvostelun teoksesta pelinä, mutta niin kauan kuin he eivät edes väitä tähän pyrkivänsä, kenenkään tuskin kannattaa asiasta sen pahemmin hermostua. Osa ei sitäpaitsi välttämättä edes törmää itselle mieluisaan peliin kuin vasta moninaisten kokeilujen jälkeen, ja ylenkatsova asenne saa pahimmillaan potentiaaliset pelaajat jättämään koko harrastuksen alkuunsa turhan vääntämisen ja draaman vuoksi.

Ei sillä, anka ymmärtää toki myös jaijjoficcien perässä hysteerisen hormonaalisesti kirmaavia teinejä karsastavia tahoja, sillä jokainen ”lol ei kiinnosta ottaa selvää, ff.net palvelee tarpeeks” -mielipide tuntuu peliin investoituneelle märältä rätiltä vasten kasvoja. Perusteeton brassaily (tyyliin ”joo pelasin tossa 5 minuuttia SFIV:tä ja tiedän nyt siitä pelistä kaikhen”) on veteraanien mielestä varmasti lähinnä huvittavaa, mutta pelin nimeen kokonaisuutena vannova, jopa täysin alkeellisimmista strategia/taktiikka/muumikä-jipoista tietämätön aiheuttaa silti epäuskoista turhautumista, sillä heidän maailmansa pyörii jollain aivan toisella linnunradalla omaan nähden. Mutta kukin tyylillään eikä toisten pelistä tavalla tai toisella irti saama ilo ole keneltäkään toiselta oikeasti pois, joten v-käyrän kohotessa voi suosiolla palata sen oman lempiteoksen ääreen ja keskittyä itseensä.

2 kommenttia

  1. Touhouta ei mainittu! Olennainen puute tätä aihetta käsitellessä.


    • Totta, Touhoufanit ovat intohimoista porukkaa. Tosin epäilen heidänkään liikaa suuttuvan jos sarjaa pelaamaton vaikkapa cosplayaa hahmoja, kunhan on tarpeeksi söpö!Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: