h1

Anka editorial: I love you, man *brofist*

15 helmikuun, 2010

Anka editorial: I love you, man *brofist*

Lyhyesti: Ystävänpäivän kunniaksi anka nostaa hattua video- ja tietokonepelien pariskunnille ja kaveruksille.

Vaikka ystävänpäivä vetelee tältä vuodelta viimeisiään, tämänkertainen editorial on silti nivottu yhteen tämän laskelmoidun mutta sitäkin vaaleanpunaisemman kulutusjuhlan kylkeen hyvänä tekosyynä käydä läpi muutamia kenties vähemmälle huomiolle jääneitä videopelipariskuntia sekä muuten vain ankan omia lempparikaveruskaksikoita. Jätetään siis huomiotta ylihinnoitellut onnittelukortit tai juustoiset balladit ikkunan alla, ja katsotaan keille anka tänä vuonna toivottaisi hyvää ystävänpäivää mikäli fiktiiviset hahmot vain suostuisivat kuuntelemaan:

Rakkaudesta se hevonenkin potkii

Guybrush Threepwood & Elaine Marley (Monkey Island -sarja)

Listan pariskunnista se nostalgisin – jostain syystä nettiä kolutessani hyvin harva lähde muisti mainita Guybrushin ja Elainen klassikkopariskuntien yhteydessä, mutta korjataan tämä vääryys nyt. Anka muistaa ihastuneensa aikoinaan Elainen mutkattomaan ja periksiantamattomaan luonteeseen, puhumattakaan Guybrushin vilpittömän valloittavasta pääpälliydestä. Vaikka pelisuunnittelija Ron Gilbert ei ilmeisesti alunperin puoltanut alkuunkaan hahmojen romanssia, on mielestäni tässä timantinkovan punapään ja parhaansa yrittävän, välillä metsään (…tai viidakkoon) menevän merirosvon rakkaudessa jotain hyvin sympaattista ja toimivaa. Koska pelaaja ei voi olla rakastamatta Guybrushin omalaatuista hahmoa, ei ole ihmekään että seikkailujen tuoksinassa myös Elaine pehmenee tämän aseistariisuvan huonolle huumorille ja yksinkertaisuudelle. Elaine ja Guybrush tasapainottavat hyvin toistensa ääripäitä, ja kaksikon suhde muistuttaakin jossain määrin listalla seuraavana vuorossa olevaa paria, eli…

Ron DeLite & Desirée DeLite (Ace Attorney: Trials and Tribulations)

Jos edellämainittu Guybrush on hyväntahtoinen hölmö, on Phoenix Wrightin partyvanista tuttu Ron muutaman asteen urpompi, joskin äärimmäisen hellyyttävällä tavalla. Tämän vaimo on miestään päämäärätietoisempi ja mutkattomampi, mutta moottoripyöriä ja vauhtia rakastava Dessie on myös täysin miehelleen omistautunut. Vaikka Ron on pahimmillaan jopa rasittavan nyhverö oikeudenkäynnin tuoksinassa, on tämä valmis tekemään vaimonsa puolesta lähes mitä tahansa – ja Dessien usko Roniin on osaltaan vankkumaton. Rakastaan ja tämän kulutustottumuksia miellyttääkseen Ron joutuu kuitenkin yhteen jos toiseenkin pulaan, mikä tekee pariskunnasta samanaikaisesti koomisen että kaikessa naurettavuudessaan sympaattisen. Vahvan naisen ja tossutettavan miehen liitto ei näistä kahdesta esimerkistä huolimatta ole silti se ainut ankan mieleen jäänyt, vaan asetelma päälaelleen käännettynä saadaan aikaan myös…

Cid Highwind & Shera (Final Fantasy VII)

Suustaan kovasanaisen Cidin ja lempeän Sheran yhteiselo voisi pahimmillaan muistuttaa kohtausta ”Amerikan kotiväkivallan parhaat osa 56” -ohjelmasta, sillä pariskunnan tausta on vähintään kyseenalainen Sheran lannistuttua nyrkin ja hellan väliin sössittyään Cidin unelman avaruuslennosta. Myöhempien tapahtumien varjossa Cid kuitenkin ymmärtää Sheran olleen aikanaan oikeassa turvatarkastusvimmassaan, ja jää itse naiselle kiitollisuudenvelkaan tämän pelastaessa hänen henkensä. Vaikka pariskunnan yhteinen taival ei siis ole glitteriä ja pikkulintujen herkkää laulua nähnytkään (puhumattakaan siitä ettei kyse välttämättä edes ole ns. canonparista muutenkaan), piti anka aikanaan paljon heidän hahmoihinsa liittyvistä omistautumisen, anteeksiantamisen sekä nöyrtymisen teemoista. Sheran hiljainen onni Cidin saadessa vihdoin toteuttaa unelmansa avaruuslennosta on yksi pelin vähäeleisistä mutta sitäkin tunteikkaammista hetkistä.

Amon & Sara (Vandal Hearts)

Ko. hahmot tulikin jo aivan hetki sitten mainittua erikseen Vandal Heartsista kirjoittamisen yhteydessä, mutta Amon ja Sara sopivat tähän osioon kuin Amorin nuoli silmään. Tarinasta löytyy toki dramaattisempiakin romansseja (Ash ja Eleni, Clint ja Kira…), mutta anka huomasi aikanaan peliä ensi kertaa pelatessaan tykästyvänsä erityisesti Amonin ja Saran keskinäisen kanssakäymisen seuraamiseen, niin pienimuotoista kuin se itse tarinan yhteydessä olikin. Kaksikko liittyy pääjengiin samanaikaisesti ja he vaikuttavat tuntevan toisensa hyvin, mutta relationship flag nousee viimeistään Saran kieltäessä tuntevansa Amonia kohtaan mitään sen ihmeellisempää. I c wut u did thar! Kaksikko ei kenties saa lukematonta ruutuaikaa, mutta ne pienet heitot mitä Sara ja Amon keskenään jakavat onnistuvat silti luomaan selkeän kuvan näiden kahdenkeskisestä luottamuksesta ja välittämisestä. Ei liene ihme, että peliä pelatessa anka pyrkikin siis parantamaan Amonia aina ensisijaisesti Saran taikasormilla.

Kumppanuus kaunistaa

Sam & Max (Sam & Max -sarja)

Kaveruusosiota ei voi aloittaa tämän paremmalla kaksikolla, sillä Sam ja Max ovat arkkiesimerkki absurdin täydellisestä ystävyydestä, jossa kaveri voidaan altistaa terveydelle vaarallisiin tilanteisiin muttei koskaan jätetä. Samin ja Maxin seikkailut ovat riemastuttavaa seurattavaa ensisijaisesti näiden kahden hahmon keskinäisen kemian vuoksi: täyskahjo Max on aina valmis hyppäämään korvat edellä kaikkeen Samin keksimään (ja vähän muuhunkin), kun taas Sam onnistuu kääntämään tilanteet aina molempien eduksi huolimatta mahdottomilta tuntuvista olosuhteista. Rutikuivan ja älyvapaan huumorin suurina ystävinä Sam ja Max tuntuvat ymmärtävän toisiaan täydellisesti eikä heillä tunnu olevan koskaan tylsää hetkeä toistensa seurassa. Kun paras kaverisi on valmis räjäyttämään kaiken eteensä tulevan ja luottaisit silti henkesi tämän käsiin, tiedät kyseessä olevan tosiystävyyttä!

Gabriel Knight & Grace Nakimura (Gabriel Knight -sarja)

Jos Samin ja Maxin ystävyys on ilotulituksia ja metallisten dinosaurusten järsimistä, on Gabriel Knight -sarjan nimihahmon ja tämän pitkäaikaisen ystävän, Gracen, kumppanuus pikemminkin yllättäviä oivalluksia ja hillittyjä hetkiä vanhojen kirjojen parissa. Tasapainotus on tässäkin tapauksessa yksi avainsanoista, vaikka Grace ja Gabriel eivät ääripäitä olekaan: taustatutkimuksesta nauttivalla Gracella on usein paljon hyödyllistä kontribuutattavaa uhkarohkeamman ja riskejä ottavan Gabrielin tutkimuksissa, ja kaksi älykästä päätä on aina parempi kuin yksi. Kaksikon keskinäinen kemia pohjautuu nimenomaan luottamukseen ja vähäeleiseen välittämiseen, jossa sekä Gabriel että Grace elävät selkeästi omaa elämäänsä mutta ovat vahvasti läsnä toistensa tekemisissä, toinen toistaan auttaen. Vaikka Grace aikanaan poistuu taka-alalle muihin juttuihin, on Gabrielin etsivätutkimuksia vaikea kuvitella ilman Gracen raudanvahvaa läsnäoloa.

Phoenix Wright & Maya Fey (Phoenix Wright: Ace Attorney -sarja)

Listan toinen Ace Attorney -kaksikko, Phoenix ja Maya, ansaitsivat mielestäni kirkkaasti paikan nimenomaan kumppanuuslistalla. Ankan silmään Phoenix ja Maya edustavat nimittäin jotakuinkin ideaalia sisarussuhdetta vaikkeivat biologista sukua olekaan, molemmat kun ovat yhtä tyhjäpäisen valloittavia ja häsläilevän nokkelia. Olosuhteiden pakosta yhteen päätynyt kaksikko kompuroi kaaoksesta voittoon kerta toisensa jälkeen oikeussalissa, ja vaikka Mayan mielessä pyörii usein ruoka yhdenkään järkiperäisen ajatuksen sijasta, on hän pettämätön apu Phoenixille tapausten selvittämisessä. Phoenixin vilpitön suojelunhalu ja Mayasta välittäminen saavat kenet tahansa toivomaan maailman parasta isoveljeä, jonka voi aina tarvittaessa kiristää ostamaan burgereita ja katsomaan videolta Steel Samuraita. Suomeksi sanottuna ankan mielestä Maya on ihana, Phoenix on ihana, ja näiden välinen kaveruus/kumppanuus suorastaan täydellistä.

Billy Lee & Jimmy Lee (Double Dragon -sarja)

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä anka esittelee veljeskaksikon yhdestä lempparipeleistään, Billy ja Jimmy Leen. Käytännössä näitä spedejä ei toisistaan erota kuin nuttujen vaihtuva väri, eikä kaksikon interaktiokaan päätä huimaa, mutta se ei ole olennaista laisinkaan – tärkeintä on se, että Billy ja Jimmy potkivat kerta toisensa jälkeen äärimmäisen ansioituneesti persettä, oli se sitten suuri tai hieman pienempi. Kun nämä veljekset valtaavat kadut, eivät nulikat paljon ehdi turista ennen kuin saavat nyrkkiraudasta tai hyppypotkusta leuan sijoiltaan, eli tosi_meiningistä on eittämättä kyse! Ankan lapsuudessa Billyyn ja Jimmyyn kulminoitui synkronoitu BAMF!-asenne ja saumaton yhteistyö, joten näillä ansioilla he edustavat sitä vielä vuosienkin kuluttua. Tukat tanaan, olkapäät eteen ja hipeille turpaan!

2 kommenttia

  1. Hih hih Ron ja Dessie :3 Tällaiset postaukset kyllä vie pois sun maineen miehekkäänä ja vakavana pelaajana!


    • Kerran vuodessa voi luvan kanssa lätistä pehmeitä ja pohtia fiktiivisten pelihahmojen sielunelämää!Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: