h1

Grandia II

2 syyskuun, 2009

51s8hYIpIJL._SL500_AA280_Grandia II (PS2)
Wiki

Lyhyesti: Kuka kaipaa Sauronin silmää, kun voi saada kielen ja sydämen?

Grandia-sarjan ensimmäistä osaa kiiteltiin ennen kaikkea sen toimivista hahmoista ja vaihtelevuudesta perinteisellä jrpg-kentällä, jolta geneerisiä ja mielenkiinnottomia pelejä löytyy enemmän kuin spurguja Sörnäisten metroasemalle. Vaikka jatko-osa ei edellisen tapahtumia tai tarinaa seuraakaan, voisi olettaa että hyvin toteutetut pelilliset elementit ovat rantautuneet myös Grandia II:n puolelle. Anka ei itse ole ykkös-Grandiaa päässyt kokeilemaan, mutta aikanaan tunsi ihmisen joka keuhkosi sen jatko-osasta kuin Michael Jacksonin toisesta tulemisesta, minkä vuoksi jonkinasteisia ennakko-odotuksia voi sanoa olleen iskiessä kiekkoa levyasemaan.

Grandia II on kertomus Gordon Ramsayn kulinaristisesta maailmanympärysmatkasta pariloimaan ikiaikaisen jumalolennon sydäntä, silmiä ja sarvia. Ok, eeppistä cook-offia ei oikeasti saada ja pää punaisena huutavan kokin sijaan matkassa rymyää lössi toisilleen piruilevia tai hormonaalisia teinejä, mutta ruumiinosia kyllä riittää vaikka muille jakaa. Tarinan päähahmo, Ryudo, on sarkastinen oman tiensä kulkija jonka menneisyydestä löytyy traumaa ja tragediaa, naisprotagonisti Elena puolestaan hurskas ja naiivi laulusieppo joka kuluttaa puolet ajastaan itkemällä kuinka Ryudo voikaan olla niin ilkimysli. Visko mukaan maailman rasittavimmalla ääninäyttelijällä varustettua, kuninkaallisia kytköksiä omaavaa shotapoikaa (”I’ll tear you to pieces!!”) ja jäyhästi suomalaisittain turpa rullalla matkaa tekevää beastmäniä, sekoita ja kaada lasiin. Vaikka Ryudo Skye-lintusidekickeineen ei päähahmona huonoimmasta päästä olekaan, löytyvät henkilökaartin valopilkut kuitenkin kyborgimaisesta, alussa täysin tabula rasa -tilasta empaattiseksi olennoksi kasvavasta Tio-tytöstä, sekä persoonallisesta wonderbitch Milleniasta, joka kirjaimellisesti vuorottelee Elenan kanssa neitojen jumahdettua epäonnisen kirouksen vuoksi saman ruumiin sisälle.

grandia2_790screen001
gr4andia2

Tarina itsessään puksuttaa eteenpäin turvallisilla kiskoilla. Sankarijoukkion pitää päihittää pahisujumala Valmarin fyysiset manifestaatiot ennen kuin ne syövät toinen toisensa ja herättävät henkiin tulta ja tulikiveä syöksevän vihtahousun, mikä tietysti olisi hyvisjumala Granasia seuraavalla Elenalle slaagihalvauksen paikka. Pakkaa sekoittaa Millenian läsnäolo, sillä korkeissa koroissa ja tiukoissa vaatteissa heiluva tyttö on niinikään Valmarista lähtöisin ja vie aikansa ennen kuin pelaajalle selviää kenen puolella neiti oikeastaan häärää. Hyvä ja paha eivät Grandia II:ssa ole muutenkaan mustavalkoisesti edustettuina, sillä myös valon asialla olevan Granaksen kirkon taustalta löytyy synkkiä salaisuuksia, mikä tuskin tulee kenellekään yllätyksenä. Ja mitä tekemistä Ryudon veljellä tämän kaiken kanssa on? Ja miksi tällä on päässä fallinen sarvikuonokypärä?

Koska anka nykyään arvottaa konsoliropeja ennen kaikkea taistelusysteemien perusteella, on Grandia II kiitettävän monipuolinen rikkomaan tylsää ”hit x for attack” -kaavaa, sillä hyvällä ajoituksella voi vaikkapa negata vihollisen iskun. Hahmot ja vihut liikkuvat alueella hyökkäystensä tahtiin paikkaa vaihtaen, mitä voi käyttää hyödyksi kohdistaessaan esimerkiksi taikoja. Näiden kohdealueen nimittäin näkee etukäteen erilaisina kehikkoina tai geometrisinä muotoina, jolloin tavoitteena on tietenkin ahdistaa viholliset mahdollisimman sumppuun ja läimiä kaikki kerralla kanveesiin näiden sisällä. Ikävä kyllä myös pahikset osaavat saman kikan, mikä on yksi taktisemmista elementeistä tappeluissa pomoja vastaan tai vihujen päästessä yllättämään joka suunnalta. Vaikka erilaisia taikoja voi myöhemmin opetella yksi jos toinenkin ryhmän jäsenistä, ovat mielenkiintoisimpia hyökkäyksistä tietysti yksilölliset erikoisiskut, joita kukin suurista seikkailijoista oppii lisää aina kykyjen kehittyessä. Tämä kannustaa ottamaan matsia mielikuvituksettomien urpojen kanssa ja tuntuu palkitsevalta aina uuden levelin kilahtaessa mittariin. Taistelut ja kentällä juokseminen on toteutettu samalla grafiikkamoottorilla eivätkä erikoisefektit kenties vavahduta maata pelaajan jalkojen alla, mutta löytyypä esimerkiksi Millenian hyökkäysrutiineista parhaimmillaan jopa perinteistä animaatiota eikä graafisessa ilmeessä ole yleisesti juuri natisemisen varaa.

grandia2-1
20042007033912amgo2

Jos ensimmäistä Grandiaa siis kiiteltiin aikanaan hahmokemioista ja mielekkäästä maailmasta, ei Grandia II ainakaan suoraan omasta mielestäni yllä vastaavaan ilotulitukseen. Vaikka muutama kylä on ilahduttavan pelottava ja pahaenteinen yliluonnollisuuksineen, on suuri osa tapahtumapaikoista suht epämuistettavia ja jopa tylsiä. Kyläkohtaiset tarinat (eli tekosyyt koluta mestoja Valmarin sisäfileen toivossa) eivät ehkä kosketa sydänjuuria myöten, mutta ovat silti tarpeeksi mielekkäitä jotta pelaajaa kiinnostaa puhua jos jollekin mummolle tarinan vauhdittamiseksi. Pääasiallinen konflikti tapahtuu kuitenkin akselilla Ryudo-Elena-Millenia, jossa 17-vuotiaat kauneuskuningattaret ottavat kautta rantain mittaa toisistaan (saman kropan sisällä?) Ryudon hanipuppeliksi mieliessään. Tälle juonen osa-alueelle on uhrattu keskimääräistä shounenmangaa enemmän ruutuaikaa, ja koska tytöt on rakennettu selkeästi hyvin erityyppisiksi persooniksi, huomaa pelaaja toisinaan olevansa kiinnostuneempi teinien rakkaussotkuista kuin maailman pelastamisesta. Mukaan on ympätty tietysti draamaa ja suuria tunteita jokaista hahmoa koskettamaan, eikä Aerissyndroomalta vältytä Grandia II:ssakaan. Kuka puree pölyä, kuka selviää lopputeksteihin, kuka voittaa Ryudon sydämen? Ja onko Millenia todellakin Valmarin Tissit? Peli on elämän suuria kysymyksiä täynnä.

Grandiasta ei tietenkään voi puhua puhumatta myös sen ääninäyttelystä. Hahmot eivät lätise taukoamatta, mutta mukana on sen verran horinaa ettei sitä voi paetakaan – Ryudo ja kaverit uhkailevat nimittäin mielellään kesken taistelun vihollista kuin vihollista, ja Tärkeän Tilanteen läsnäolon huomaa aina kielenkantojen löystyessä. Suurin osa ääninäyttelystä on tämän huomioonottaen armollisen siedettävää tai paikoitellen jopa oikein hyvää, eikä päätään tarvitse hakata seinään kuin lähinnä Roanin ja Elenan kohdalla. (Viattomien naishahmojen ei välttämättä tarvitse kuulostaa siltä kuin joku takoisi kissanpentuja pataan, oikeasti. Roanin suhteen taas eivät mitkään tekosyyt auta.) Ryudo ja Skye sen sijaan ovat mukavan persoonallinen, ja vaikka Millenian roolitus on kuin suoraan America’s Next Top Modelin kauden ämmä -katalogista revitty, sopii sekin osaltaan hahmon perustunnelmaan. Mareg murahtelee, mur mur. Kaiken kaikkiaan ääninäyttely onnistuu kuitenkin luomaan syvyyttä Grandia II:n maailmalle, minkä nojalla anka on valmis antamaan anteeksi jopa valkoiset rystyset ohjaimen ympärillä aina Roania taistelussa käyttäessään.

grandia-ii-ps2-1
grandia2_profilelarge

Tarjoaako Grandia II siis kokonaisuudessaan mitään maailmaa mullistavaa ja vielä viisikymppisenäkin muistettavaa? Ankan henkilökohtainen kanta tähän on ehkä pehmeä ”ei”; pehmeä siksi, että kaikesta huolimatta Grandia II on silti monella tapaa myös hyvin hauska ja omaperäinen peli. Pienillä jipoilla juonesta on tehty yllättävän kiinnostava: Valmarin eri osiin törmääminen ja niiden olomuotojen arvailu etukäteen (kuka on tällä kertaa pahan vallassa? miltä tämä ruumiinosa pomotaistelussa näyttää?), Millenian ja Elenan vuorottelu (milloin toinen ottaa vallan toisesta? kuinka Ryudo tapahtumiin reagoi tytöstä riippuen?), hahmojen vaihtuvuus ryhmässä (lähtikö toi nyt pysyvästi, ei kai toi nyt oikeasti…)… Vaikka peli ei kenties toteuta mitään osa-alueistaan ennennäkemättömällä tavalla, esittelee se ne pelaajalle silti tarpeeksi hyvin tehtyinä, jotta mielenkiinto ei liiemmin herpaannu tai teknisiin ratkaisuihin turhaannu. Kokeilemisen arvoinen reissu Granaksen ja Valmarin maailmaan siis.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: