h1

Anka editorial: Yksi strategiaopas elämään, kiitos

19 elokuun, 2009

Strategy Guide Cover-low resAnka editorial: Yksi strategiaopas elämään, kiitos

Lyhyesti: Internet rampautti vinkkipalstat pelilehdistä, mutta virallisia oppaita se ei ole vieläkään onnistunut täysin nujertamaan.

Tämänkertainen Anka editorial syntyi siitä hetkellisestä hämmennyksen tunteesta, kun lomamatkalla pelikaupassa törmäsi jälleen niihin GAME:n kapeisiin ständeihin, jotka selviäisivät muuttumattomina varmasti ydinsodastakin. Anka tunsi hetkessä teleporttautuvansa ajassa viisi vuotta taaksepäin tuijottaessaan Final Fantasy X-2:n virallista strategiaopasta, sekä yhä edelleen vielä pari lisää muistaen kertaheitolla millaista oli hipelöidä aikanaan FFVIII:n vastaavaa Barnes & Noble -kirjakaupassa New Yorkissa. Tästä aikaparadoksiluupista seuraavassa sekunnissa irroittauduttuaan ankan mieleen jämähti vain yksi ajatus: Lukeeko näitä oikeasti enää kukaan, ja jos kyllä, miksi?

Oma historiani erilaisten pelivinkkien ja -oppaiden suhteen juontaa juurensa 90-luvun alun Nintendo-lehteen ja sen Tips’n’Tricks- sekä Pro’s Corner palstoille. Tähän aikaan suurin osa konsolipelien neuvoista nojasi erilaisiin koodiyhdistelmiin joilla skipata kenttää kentän perään, tai muuten vain xiitata itselleen paremmat kamat tai statsit. Koska orastavan pelijannun taival on kivikkoja täynnä, oli monille varmasti myös lohdullista voida saada apua (joskin kuukausien viiveellä) sellaisiin kysymyksiin kuin ”pyörin ympyrää A Link to the Pastissa, mihin minun pitäisi seuraavaksi mennä pusikon ja toisen pusikon luota” tai ”kuolen aina Chip’n’Dale Rescue Rangersin läskikissassa, miten päihitän hänet lopullisesti?”. Välillä lukijoita hemmoteltiin kokonaisilla pelispesiaaleilla, joissa käytiin kenttä kentältä läpi alkeellisen walkthroughn muodossa, mikroskooppisten kuvien siivittämänä. Luksusta!

Nintendo-lehti-06-94 1248591

Tips’n’Tricksin ja Pro’s Cornerin kaltaisia pintaraapaisuja hitusen kattavammalta tuntui jatkossa PELIT-lehden PeliKlinikka -palsta. Erilaiset seikkailupelit olivat omiaan herättämään kysymyksiä lukijoissa seinän tullessa vastaan puzzlejen ratkomisessa, mutta perinteisemmät ”miten pääsen seuraavaan kenttään Laran kuollessa aina haitaria soittavaan karhuun” tai ”mistä löydän superbazooka3000:n” olivat edelleen suosittuja huolimatta internetin hienovaraisesta mutta päättäväisestä hiipimisestä pc-pelaajien joukkoon 90-luvun lopulla. PeliKlinikalla oli suosittua myös koota erilaisia infopaketteja peleistä, kuten miten hankkia hahmoille parhaat aseet ja armorit, mistä parhaat taiat tai esineet, kuinka kaivaa esiin pelin pahin pomo. Tuntemattomampienkin nimikkeiden ohjeiden lukeminen saattoi olla hauskaa niiden kuulostaessa täysin älyvapaalta kontekstista irroitettuna (”käytä hammaslankaa, tee itsellesi stringit”), ja vaikka olisi itse nysvännyt kyseisen pelin parissa kymmenet tunnit, saattoi näistä löytää hauskoja vaihtoehtoisia temppuja tai ylipäätään kurkistaa toisten pelaajien pään (ja pelikokemuksen) sisälle.

PeliKlinikka irtaantui ajan kanssa omaksi liitteekseen, ja katosi lehdestä sittemmin kokonaan. Syytä ei ole vaikea paikallistaa: internetin myötä yhä harvemmalla oli mitään tarvetta odotella vastausta visaiseen etenemispulmaan jos parilla hiirenklikkauksella (tai 15 minuutin ruksuti-ruksutilla) saattoi kaivaa netistä Matti Monnin vääntämän läpipeluuoppaan. Vaikka yksittäisille peleille ja pelisarjoille pyhitetyiltä fanisivustoilta löytyy usein vähintään yhtä kattava määrä informaatiota, on GameFAQs yleensä ensimmäinen osoite jossa tulee vierailtua jumiutumisen uhatessa tai yleisen nippelitiedon toivossa. Vaikka yleiset FAQ:t ja walkthrough:t tuntuvat olevan edelleen se suosituin tiedostomuoto, löytyy myös heitä jotka käyttävät aikaansa kokoamalla yksittäisempiä infopaketteja mm. pomoista, aseista, sivuquesteista… kaikkea löytyy siis laajemmin ja mielikuvituksellisemmin, kiitos Kapteeni Itsestäänselvyys. Kun vastaus elämän perimmäisimpiin kysymyksiin siirtyi helposti kaikkien ulottuville internetiin, ymmärsivät pelilehdet eliminoida vastaavan tiedon sivuiltaan, paljolti kuten teinilehdet siivosivat kirjeenvaihtoilmoituksensa sekä osto- ja myyntipalstansa nettisivuilleen. On kuitenkin eräs painetun sanan muoto, joka näennäisesti tuntuu viis veisaavan informaation sähköistymisestä: viralliset strategiaoppaat.

1566867142

Ankan ensikosketus pelioppaisiin tuli, yllätys yllätys, Final Fantasy VII:n muodossa. Lainassa ollut paksu opus oli jotain kovin uutta ja hämmentävää: yht’äkkiä yhdelle ja samalle pelille oli omistettu kokonainen oma teoksensa, jonka värikuvat ja hahmoesittelyt olivat paljon pelin omaa ohjekirjaa laajempia sekä kattavampia. Koska tässä vaiheessa ei 486:lla tai toiselta nimeltään naarauskatiskalla paljon netistä tietoa etsitty, oli kyseinen opas kultaakin kalliimpi kun pahinta fanituskauttaan läpikäynyt anka opetteli ulkoa listaa listan perään esineistä, vihollisten kyvyistä ja salaisista alueista, sillä tiedon plärääminen fyysisestä, pehmeäkantisesta kirjasta oli helppoa ja nopeaa. Vaikka suurin osa oppaasta oli ymmärrettävästi rajattu läpipeluulle, oli silti kiehtovaa lukea Jonkun Toisen tulkintaa pelin tapahtumista – tarinaa saattoi elää uudelleen oppaan sivuilla, mikä on varmasti yksi syy sille miksi kukaan ostaa jälkikäteen piirrosleffoista tehtyjä cinemanga-tyylisiä julkaisuja.

Olen jälkikäteen miettinyt paljon sitä, toimivatko tämänkaltaiset oppaat käytännössä ekstensiona jonkinlaiselle alkukantaiselle fandomille aikana jolloin netin yhteisöllisyysarvo oli sen alkukantaisuuden vuoksi pienempi. Oppaan sivuilta saattoi ihailla pelin alkuperäistaidetta ja kiiltävälle paperille painettuja screenshoteja, puhumattakaan siitä kuinka yht’äkkiä käsissäsi olikin julkaisu, jossa saatettiin spekuloida kyseistä peliä tai sen hahmoja edes murto-osan tarkemmin kuin sivulauseessa pelilehden sivuilla; vaikka oppaat on yleensä kirjoitettu mahdollisimman objektiivisesta näkökulmasta, ovat ne silti aina jonkun tulkinta asioista ja kertovat kenties painottumisesta tietyille osa-alueille. Toisaalta tämä toimii myös toisinpäin – heille, jotka eivät ole kiinnostuneet psykoanalysoimaan Solid Snaken sielunelämää, saattoi silti tulla lämpimän kutkuttava tunne virallisen ohjekirjan omistamisesta sillä se oli niinikään pelikokemuksen pidentämistä, joskin esimerkiksi fanficien kirjoittamista vähemmän nololla tavalla.

(Mitä FFVII:hin tulee, anka luki samasta syystä läpi jopa ennen VIII:n julkaisua ilmestyneen brittiläisen pelilehden FF-extran, jossa VII:n läpipeluuohje oli painettu sellaisenaan läpyskän viimeisille sivuille. Kuriositeettina suuri osa nimistä ja taioista oli romanisoitu suoraan japanista, joten opas neuvoi pelaajaa lukemattomia kertoja käyttämään SANDAA -taikoja ja varastamaan Turks-taistelussa Yrenalta.)

Lich_King 10ii6th

Mutta palataksemme takaisin vuoteen 2009: mitä tarjottavaa pelioppailla mahdollisesti tänä päivänä lukijoilleen on? Mitä ilmeisimmin joku niitä silloin tällöin kassiinsa kääräisee, sillä muutoin kyseinen lajityyppi olisi varmasti kuollut sukupuuttoon jo ajat sitten. Lyhyt taustatutkimus osoitti strategiaoppaiden potkivan vielä jokseenkin ärhäkkäästi turhien kuolonkorinoiden sijaan, sillä konsolipuolella on edelleen tarjolla oppaita kuin oppaita kaikille suurimmille (ja hieman pienemmillekin) alustoille pelityypistä riippumatta. Tämänhetkisten suurkonsolien markkinajohtaja oppaissa(kin?) vaikuttaisi olevan Xbox360, jolle on usein monta sivua enemmän tavaraa PS3:een verrattuna. Wii:n tarjonta puolestaan ei päätä huimaa, mikä tuskin tulee yllätyksenä kenellekään ko. konsolin ”pelien” vuoksi ostaneelle, mutta ei siitä tässä editorialissa sen enempää. Lienee turhaa hämmästellä Sims-pelien oppaiden suurta lukumäärää, mutta on joka tapauksessa mielenkiintoista että jopa Shrek-lisenssipelien kaltaisille nimikkeille on olemassa omia ”strategiaoppaita”. Vai onko mahdollista, että juuri tämä ostajakunta itse asiassa suosii painettua sanaa epämääräisten .txt -tiedostojen scrollaamisen sijaan?

PC-puolella tarjonta tuntuu painottuvan selkeästi ”oikeaan” strategiaan – World of Warcraftista ei pääse eroon kirveelläkään, mutta erilaiset vuoropohjaiset tai reaalistrategiat ovat yleisiä. Herää kuitenkin kysymys, onko näiden ostamisessa tavoitteena enemmän aiemmin mainitun kaltainen ”pelikokemuksen pidentäminen” kuin konkreettinen strategiasilmän harjoittaminen, sillä foorumit ja peliyhteisöt tarjoavat usein paljon interaktiivisempaa ja nopeampaa vuorovaikutusta pelitaktiikoiden hiomiseen. Vaihtoehtoiset näkökulmat tuskin lienevät koskaan haitaksi, mutta fyysisten oppaiden yksi suurin ongelma on niiden staattisuus – siinä missä päivitykset ja lisäykset muokkaavat jatkuvasti pelikokemusta ja tuhannet pelaajat voivat reaaliajassa löytää uusia tapoja kiertää tai hyödyntää tarjolla olevia resursseja, ei virallisinkaan opas kykene kuin puskemaan ulos uuden painoksen. Pahimmillaan tämä voi olla ajanhukkaa, parhaimmillaan taas palvelee sekä julkaisijan lompakkoa että uskollisen pelaajan kiinnostusta jäsentää uutta informaatiota selkeässä muodossa.

6a00e398bae4e7000200e398bf91710005-500pi

Vaikka nettiyhteisöt ovat siis luoneet alati muutoksessa olevan fandomin sekä tietokannan pelille kuin pelille, voi siis löytyä yksilöitä joille painettu sana on Se Suurin auktoriteetti heti virallisten kotisivujen jälkeen. Ei kannata myöskään poislukea aiemmin esiintullutta ”harrastamista” jo pelkän oppaan omistamisella, tai heitä, jotka yksinkertaisesti pitävät enemmän konkreettisten sivujen selailemisesta sekä kompakteista, selkeästi jäsennellyistä tietopaketeista. Joku kyseisiä teoksia nimittäin edelleen ostaa, eivät ne muuten fyysistenkin kauppojen hyllyillä sinnittelisi (yllättävän moni nettikauppa myös myy pelkkää ei-oota!). Jääkin siis nähtäväksi, törmääkö anka viiden vuoden päästä vielä siihen samaan FFX-2 -oppaaseen sen saman GAME:n hyllyssä Tottenham Court Roadilla vai ei.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: