h1

Leisure Suit Larry 3-6

14 heinäkuun, 2009

lsl3boxart_2Leisure Suit Larry 3-6 (PC)
Wiki

Lyhyesti: Larryn lemmenseikkailut jatkuvat, eikä ympäriltä löydy kuin baariruusuja ja sekopäitä – täydellinen otanta todellisuudesta, siis.

Ensimmäisessä osassa kävin lyhyesti läpi lapsuuden nostalgiaa liittyen Leisure Suit Larry -sarjan kahteen ensimmäiseen peliin, nyt ovat vuorossa kolme seuraavaa. Seitsemännen osan ilmestyessä muistan epämääräisesti tietokoneemme olleen jo liian muinaismuisto sitä pyörittämään, joten tämä puuttuu kokonaan ankan yleissivistyksestä mitä Larry-kaanoniin tulee. Seitsemättä osaa seuranneita pelejä tarvitsee tuskin edes mainita: KP (kokeilematta paskaa) pätee, sillä kaljuuntuvan, keski-ikäisen Larryn vaihtaminen nuoreen collegepoikaan näennäisesti ilman häivääkään alkuperäisen sarjan itseironiasta ei juurikaan houkuttele ottamaan asiasta tarkemmin selvää. Mutta sitä odotellessa lienee syytä tarkastaa osat 3-6:

Leisure Suit Larry III: Passionate Patti in Pursuit of the Pulsating Pectorals (1989)

Kolmas Larry on niinikään ihan mukiinmenevä peli, joka muistuttaa enemmän ensimmäistä kuin toista osaa sekä rikkoo edellisten kaavaa mm. antamalla pelaajan käyttöön toisen pelattavan hahmon, nimessäkin esiintyvän Passionate Pattin. Kolmososa tapahtuu Land of Lounge Lizards:in tapaan lähes kokonaan samassa paikassa, josta on sekä hyötyä että haittaa: positiivisena se, ettei peli pääse fragmentoitumaan liikaa erilaisilla osioilla kikkailuun, negatiivisena taas varsinkin loppua kohti jumittavat tapahtumat, jotka käyvät suomeksi sanottuna vähän tylsänpuoleiseksi. Pidin itse asiassa pelistä paljon nuorempana juuri sen suoraviivaisuuden vuoksi, mutta olen sittemmin huomannut kuinka lähinnä turistirysille naljaileva huumori ja tapahtumat eivät ole aivan niin kirkkaita kuin aiemmissa, varsinkin kun itse puzzlenratkonta ei ole kovin päätähuimaavaa varsinkaan pelin alkupuoliskolla. Larry III:een on myös istutettu minipelimäistä esteväistöä ja muita vastaavia, muuhun rakenteeseen istumattomia ratkaisuja, jotka syövät hieman yleisfiilistä turhalla säädöllä.

s51365ajzer
mirror

Erilaisia kuolemaskenaarioita löytyy toki jälleen, ja toisinaan on ilahduttavaa huomata kuinka samankaltainen (huono) huumorintaju pelaajilla ja kehittäjillä on ollut, tiettyjen komentojen toimiessa hyvin yksityiskohtaisesti ja hauskoin seurauksin. Pelaajan valinnat ennakoiva ja ne palkitseva suunnittelu onkin yksi syy Larry-sarjan koukuttavuudelle, sillä siinä missä King’s Questin siloitellut sankarit toteavat kaikkeen aina yksinkertaisesti ”you can’t do that” yrittäessäsi vaikkapa pökkiä vuohta, vastaisi Larryn kertoja komentoon jotakuinkin ”haluaisitko ranskalaisia sen kanssa?”

s51362nzyx4
Leisure_Suit_Larry_3_Patti

Kolmas Larry on myös sikäli mielenkiintoinen, että se esittelee päähahmon rinnalle näennäisen pysyvän mielitietyn – Larryn traditioon nimittäin kuuluu, että jokainen nainen paljastuu jollain muotoa epäluotettavaksi, itsekkääksi tai muuten täysin älyvapaaksi sekopääksi, joten onni ei koskaan kestä alkuautuutta kauempaa. Kolmososan alussa kakkosen lopussa Larryn kanssa naimisiin mennyt unelmatyttö jättää hänet toisen naisen vuoksi, mutta Patti tuntuu välittävän tästä säälittävästä nahjuksesta aidosti, mikä on sekä hämmentävää että jollain tavalla kaavaan ehkä jopa sopimatonta? Kysymysmerkki siitä, että vaikka itse pidin aikanani jokseenkin Pattista, on hän myös kovin mitäänsanomaton hahmo, eikä tuo sinällään mitään lisää Larrypelien kontekstiin, jossa myös deittisimu-elementtejä voi bongata.

Mitä nää tädit on

Mitä nää tädit on

Pulsating Pectoralsin ehdoton huippukohta on kuitenkin kohtaus, jossa pelaaja joutuu baarissa kuuntelemaan maailman huonoimman stand up -koomikon juttuja jatkuvalla syötöllä (tästä uhrauksesta Larry palkitaan jälkikäteen tavaralla), pakollista rimshottia unohtamatta. Istuttuaan ikuisuudelta tuntuvan ajan perberi penkissä, esittää koomikko loppuhuipennuksensa, jossa muuttuu lopulta ankaksi. Mitä sitä voi muuta peliltään enää toivoa!

larry5Leisure Suit Larry 5: Passionate Patti Does a Little Undercover Work (1991)

Vitos-Larry on täysin kiistatta koko siihenastisen sarjan suurin rimanalitus mitä sekä huumoriin että pelattavuuteen tulee. Yritin jokin aika sitten kuvailla Larryjen viehätystä sanoilla ”nokkela” ja ”hauska”, mutta Larry 5 ei ole nokkela eikä hauska. Kuten wikistä käy ilmi, Al Lowe ilmeisesti halusi tehdä tästä pelistä enemmänkin interaktiivisen piirretyn, mutta tarkan kankea lineaarisuus vain toimii peliä itseään vastaan. Juoni on täyttä höpöhöpöä sanan negatiivisessa merkityksessä: Patti on edelleen mukana kuvioissa mutta heivattu tekemään aivan Omia Hommiaan vajain agenttimaustein, saaden siis lähes vastaavan aseman päähahmona tarinan aikana.

4955_0
1099446009-00

Huumori menee sieltä missä aita on matalin, käyttis on kankea ja kokonaisuus mielikuvitukseton. Asiasta tekee ankeaa se, että siinä missä Larry-sarja yleensä onnistuu välttämään aiemmissa osissaan ne sudenkuopat, jotka tekevät ”eroottisvivahteisista” peleistä niin hirveää roskaa (mm. Lula-pelit, horror mundo maximum), ei Larry 5 juurikaan oikeuta olemassaoloaan muuna kuin kertakäyttöisinä naurunhymähdyksinä, ja sellaisenaankin laihasti. Vierailtavia paikkoja löytyy kyllä levytysstudiosta Hard Rock Café:hen (ja taisinpa tämän pelin myötä oppia mikä merkitys Green Cardilla jenkeissä on!), mutta jos pelin kohokohdat ovat tasoa ”heh heh tässä nyt on täti alasti hississä ja kaikki tuijottaa, vähäx hauskaa ja noloo”, iskee tylsistyminen siinä toisen haukotuksen kohdalla.

1099446030-00

Ei peli nyt täysin rimanalitus ole – Larry 5 tuntuu vain kovin yhdentekevältä. Kuolla ei voi ja pelin ”häviäminen” on mahdotonta, joten musta huumori loistaa poissaolollaan ja on korvattu teini-ikäisellä seksihuumorilla. Miten tässä näin kävi? Pentuna pelin juoni ja yleinen rakenne tuntuivat jokseenkin sekavalta ja päämäärättömältä, joten siinähän rullaluistelet ympyrää laiturilla ja mietit mitä järkeä elämässä on. Nyt ei edes ole parseria, johon ”commit suicide” kirjoittaa. Meh.

LSL6aLeisure Suit Larry 6: Shape up or Slip Out! (1993)

Viidennen osan pettymyksen jälkeen Larry 6: Parser Strikes Back yllättää enemmän kuin hieman positiivisesti. Kakkosen lemmenlomateemoja mukaillen Larry voittaa matkan terveyskylpylään, jossa vietetty aika on tietenkin omistettu naisten perässä juoksemiselle. Kaikista tähänastisista Larryista kutonen on ehkä selkeimmin deittisimutyylinen, sillä naisten kanssa ei säädetä niinkään mitään näennäistä juonta edistääkseen, vaan he ovat jokainen itse oma juoniosionsa, jotka voi ”suorittaa” eri järjestyksessä kerätyistä tavaroista riippuen. Konsepti on sinällään yksinkertainen; kaikki eukot ovat enemmän tai vähemmän jotain vailla, ja Larry parhaansa mukaan pyrkii tekemään heille mieliksi jotta vaakamambot raikuisivat ja hetekajazzit paukkuisivat. Myös loppu heijastelee jossain määrin ensimmäisen pelin ”huippukohtaa”, eli pelissä on kuin onkin se Täydellinen Marja-Terttu, jonka laverille kampeaminen muodostuu tärkeämmäksi projektiksi kuin yhdenkään toisen.

Leisure_Suit_Larry_6_lobby
153_1_medium

Tekstiparseri tekee paluun edit: muisti tekee tenän, parseri palasi vasta seiskassa. Tapahtumapaikka on eloisa, värikäs ja ainakin ankan mielestä mielenkiintoinen, joten edestakaisin suhaus on tehty jokseenkin mielekkääksi. Jahdatut eukot poikkeavat myös toisistaan niin ulkonäöltä kuin persoonallisuudeltaan, joten heidän jahtaamisensa on aidosti hauskaa – varsinkin kun tietää, että jokaisen kohdalla asiat päättyvät kuitenkin aina huonosti/nolosti. Nuorempana suuria ¯\(°_o)/¯ fiboja aiheutti varsinkin yksi Larryn sydämen valituista, joka tosihetkellä mieheksi (vaiko futanariksi? kas siinä kysymys) paljastui, ja peli antaa ehdottomasti uuden merkityksen termille THUNDER THIGHS. On se nuoren mieli viaton.

larry_collection_arv_4
lsl61

Hauskaa ja motivoivaa oli myös tavaroiden kanssa pelleily. Jokainen hotellissa käynyt tietää, että kaikki irti lähtevä täytyy loottaa ja kerätä parempaan talteen ennen kuin vessassa on edes ehtinyt käymään; Larryssa samaa mentaliteettia voi harrastaa esimerkiksi raidaamalla siivoojan kärryt kaikesta kätevästä. Kyllä on maailmanomistajan olo taskut täynnä hammaslankaa ja vessapaperia! Vitsikästä Larry 6:ssa on, että sen pelaaminen ja yleinen hörhöily oli aina hauskempaa kuin itse ”voittaminen”. Sam & Max Hit the Roadin tyyliin loppuratkaisussa on tarkoitus lähinnä kerätä läjä krääsää yhteen paikkaan, mutta joogajonnaa materialla lahjottuasi on luvassa romanttisia rakastelukohtauksia parodioiva, ikuisuuden kestävä eufemismikohtaus jossa tunnelit ajavat junaan ja ruusun terälehdet aukeavat, ydinpommit räjähtelevät ja ties mitä muuta. Pentuna jaksoin katsoa koko roskan läpi ehkä kerran (tein välissä voileipiä) toivoen jotain mielekkäämpää ”palkintoa” pelin läpäisystä, mutta credits roll in, cue curtain close ja se siitä.

Tätä kirjoittaessa anka teki löydön läheisestä pelikaupasta, ja osti kaikki edellä käsitellyt pelit (osat 1-6) yhteissetissä hintaan 16€. Alkuperäinen box set -kokoelmamme nimittäin katosi johonkin muuttolimbon syövereihin, ja sinne menivät kaikki hienot ohjelehtiset täynnä triviaa ja vitsikkäitä kuvia. Uusi kokoelma kuitenkin toimii myös uudemmilla käyttöjärjestelmillä, joten DosBoxin kanssa ei tarvitse pelleillä. Suosittelen tutustumaan, hintaa yhdelle pelille tulee hieman yli 3 euroa. Se ei ole paljon se!

2 kommenttia

  1. Joopa joo, ei ihme että susta kasvoi tollanen. Olisit voinu vielä vähän valottaa minne se neljäs osa oikein katosi, muuten nää nostalgiatripit on kyllä ehdottomasti paras asia tässä blogissa (slowpokejen lisäksi).


    • Nelonen jäi mainitsematta sillä sen kohtalosta voi jokainen varmasti halutessaan wikipediasta lukea (ei sisällä mitään omakohtaisia kokemuksia koska, noh, niin) + anka on laiska. Mutta olisihan sen kieltämättä voinut vielä kerrata kaikkien iloksi ja suruksi.Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: