h1

Vagrant Story

22 kesäkuun, 2009

box artVagrant Story (PS)
Wiki

Lyhyesti: Nimeni on Ashley Riot ja työntelen laatikoita paremmin kuin äitisi.

Vagrant Story eittämättä nauttii jonkinlaista kulttistatusta ja Uskottavan Kriitikon suosiota länsimaissa, vaikka onkin sinällään jäänyt nykyisen Square-Enixin suosituimpien nimikkeiden varjoon paljolti Xenogearsin tavoin. Kuten Wiki opettaa, kolme vuotta ilmestymisensä jälkeen se valittiin yhtenä neljästä Squaren pelistä Sonyn Greatest Hits -kokoelmaan, joka itsessään kertoo ehkä jo jotain. Anka on kuitenkin päättänyt ottaa kyseisen pelin käsittelyyn ei vain sen kokonaisvaltaisista ansioista (joista niistäkin riittäisi puhuttavaa), vaan osana Immersio-kategoriaa, joka on kuin luotu Vagrant Storyn kaltaisille teoksille.

Vagrant Story sijoittuu Leá Monde -nimiseen kaupunkiin sisällissodan ravistellessa fiktiivisen Valendian kuningaskuntaa. Salaperäinen pahisu Sydney Losstarot kyseenalaisine vaatevalintoineen on kidnapannut ruhtinaan pojan, jonka perässä ennen pitkää juoksee kokonainen lössi paikallisen rauhanritarijärjestön yrmyotsaisia jäseniä. Heistä tärkein on pelin päähahmo, Ashley Riot, jolla on tietenkin Synkkä ja Myrskyinen Menneisyys™. Tarina kietoutuu tiukemmin Müllenkampin kultin ympärille, varsinkin kun sen johtaja Sydney paljastuu kuolemattomaksi ja elämä sellaisena kuin Ashley on sen tuntenut joutuu kertaheitolla vaakalaudalle. Le gasp.

screen1

196114-top_1_super

Jo ensisilmäyksellä Vagrant Storyssa tuntuu olevan jotain omaleimaista, sillä sen visuaalinen maailma on hyvin iso osa pelin kokonaistunnelmaa. Taiteellisesta visiosta vastanneet Akihiko Yoshida ja Hiroshi Minagawa, jotka ovat monille tuttuja varmasti myös mm. Final Fantasy Tacticsin sekä FFXII:n puolelta. Varsinkin Yoshidan hahmosuunnittelut poikkeavat paljon Square-Enixin faneille tutummaksi tulleen Tetsuya Nomuran tyylistä, joka on sarjakuvamaisuudessaan ehkä helpommin lähestyttävä, jos siis helpommin lähestyttävällä tarkoitetaan suurempaa todennäköisyyttä tulla cosplayatuksi loimusamettiversiona.

Yoshida vasemmalla, Nomura oikealla. Tehkää omat johtopäätöksenne.

Yoshida vasemmalla, Nomura oikealla. Tehkää omat johtopäätöksenne.

Vagrant Storyn hahmokaarti on sivuosiaan myöten ilahduttavan yksityiskohtainen ja mielekäs: hahmojen persoonallisuus ei riipu heidän käyttämiensä karkkiväristen vaatteiden tai vetoketjujen määrästä, vaan mielikuvitukselliset asut tuntuvat ottavan vaikutteita historian lisäksi länsimaalaisesta fantasiasta ja kenties jopa steampunkista. Yhdistelmä voisi helposti olla tylsä, mutta toteutuksessa on mukana roppakaupalla persoonallisia yksityiskohtia ja yllättäviä jippoja, kuten tekstuurien vaihtelua ja mielenkiintoisia leikkauksia. Yleisilme on kieltämättä totinen, jopa vakava, mutta istuu tarinaan huomattavasti uskottavammin kuin juuri teini-iän kynnyksen ylittäneet ihmelapset juoksentelemassa edestakaisin Leá Monden kaduilla. Maailman realistisimpia sotilasasuja eivät nämäkään kaikki välttämättä ihoa nuolevine panssareineen, korkeine korkoineen tai mieshameineen ole, mutta loogisuusseikat voinee antaa anteeksi dramaattisen ilmaisun ohella.

Hahmodesign on siis kunnossa kun pelaaja istutetaan Leá Mondeen, joka on itsessään kuin romantisoitu versio myöhäiskeskiajan pienestä kaupungista. Erilaiset katedraalien lasimaalaukset sekä puun ja kiven sekoitus arkkitehtuurissa on sopivalla tavalla ränsistyneen hurmaavaa ja ehkä pelottavaakin. Ääniefektit sopivat ympäristöön riippuen siitä juostaanko kivilattialla vai kävelläänkö veden äärellä, mikä tukee Ashleyn jokseenkin yksinäistä vaellusta erilaisten katakombien halki. Pelaaja tuntee todellakin siirtyneensä ajassa taaksepäin ennaltamäärittelemättömään paikkaan historiassa, mutta mukana on tarpeeksi vahva ripaus fantasiaa että sadunomainen tunnelma miljöössä ei pääse hälvenemään täysin fiktiivisissä puitteissa. Dialogi käydään puhekuplien muodossa, mutta ratkaisu on ennakko-oletustaan toimivampi hyvän ohjauksen vuoksi. Kohtaukset ovat sopivan dramaattisia ja puhe soljuu ruudulle luontevasti, jolloin sanat sekä niiden prosodian voi kukin itse helposti kuvitella tilanteisiin.

Ashley kohtaa matkallaan tietenkin myös vihollisia, ja taistelusysteemi on integroitu ihailtavan uskottavasti muuhun peliin. ”Realismia” on haettu sinällään reaaliaikaisista taisteluista, joissa Ashley käy yhä heikommaksi mitä kauemmin vääntöä jatkuu. Kombohyökkäykset, eri ruumiinosiin kohdistuvat iskut sekä omia hipoja kuluttavat Break Artsit lisäävät sinällään verkkaisiin tappeluihin keskittymisaspektia, sillä turhainpäiväisestä saman napin hakkaamisesta ei ole millään muotoa kyse. Omia aseita voi ja täytyy parannella itse rakentelemalla, joka luo realistisempaa ilmapiiriä – toki mukana kulkee myös niitä perinteisempiä taikoja ja muuta yliluonnollista teemaan sopien, mutta itsepakerrettujen aseiden kanssa vihollisten jahtaaminen antaa paljon kouraisevamman elämyksen kuin tuhannella gilillä ostettu uusi, tuliterä mörssärimiekka josta sojottaa karuselleja ja kirahvinpäitä. Tunnelma taisteluissa ei yleensäkään ole ahdistava vaan monella tapaa vangitseva, ei kaikkein vähiten musiikin vuoksi: esimerkiksi taistelu Ifrit -tulenhengen kanssa samaisen teeman soidessa taustalla oli erittäin mieleenpainuva, tarpeeksi adrenaliinia tuottava olematta silti liian hektinen.

screen2

screen4

screen5

Vagrant Storyn koko OST ansaitseekin kokonaisuudessaan erityismaininnan. Hitoshi Sakimoto on onnistunut luomaan pelin muuhun tunnelmaan saumattomasti sopivaa musiikkia, joka kolkuttelee ns. eeppisen orkestraalimaiseman rajoja sortumatta silti liialliseen mahtipontisuudella mässäilyyn. Muita henkilökohtaisia suosikkejani ovat Reminiscence sekä Leá Monde at Dawn. Streamattuna pelin musiikkeja voi käydä kuuntelemassa esimerkiksi BlueLaguna.netistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: